Vad är Järvaveckan? Vilka partiledare pratar och när? Läs allt i vår guide nedan. Foto: TT/Johan Jeppson/Chrstine Olsson/Fredrik Persson

Guide och program: Allt du behöver veta om Järvaveckan 2023

Uppdaterad
Publicerad

Politikerveckan i Järva drar igång på Spånga IP onsdagen 31 maj. Men vilka politiker och partier kommer och vilka dagar? Varför deltar inte statsminister Ulf Kristersson? Vem startade Järvaveckan? Få svar på allt i vår guide. 

Vad är Järvaveckan?

Syftet med Järvaveckan beskrivs av arrangörerna handla om att minska avståndet mellan de folkvalda politikerna och medborgarna.

Genom att bjuda in partiledare från alla riksdagspartier och samhällsaktörer från olika branscher, vill man öka förutsättningarna för alla medborgare att engagera sig politiskt.

När och var pågår Järvaveckan 2023?

Veckan pågår mellan 31 maj och 3 juni på Spånga IP i nordvästra Stockholm.

Vilka partiledare och politiker pratar och när?

Onsdag 31 maj:

16.30-17.00: Johan Pehrson (L)

19.30-20.00: Magdalena Andersson (S)

Torsdag 1 juni:

16.30-17.00: Per Bolund (MP)

19.30-20.00: Linda Lindberg (SD)

Fredag 2 juni:

16.30-17.00: Muharrem Demirok (C)

19.30-20.00: Nooshi Dadgostar (V)

Lördag 3 juni

16.30-17.00: Gunnar Strömmer (M)

19.30-20.00: Jakob Forssmed (KD)

Varför deltar inte Jimmie Åkesson (SD), Ebba Bush (KD) och Ulf Kristersson (M)?

Alla riksdagspartier har bjudits in att hålla tal. Samtliga finns representerade i programmet men tre partier väljer att skicka andra personer än partiledarna: Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Det var tidigare annonserat att partiledaren Jimmie Åkesson (SD) skulle tala under årets Järvavecka. Men nu är programmet ändrat.

– Vi ser det som en möjlighet att  fronta vår gruppledare istället, säger Oskar Cavalli-Björkman (SD), presschef.

Moderaterna hänvisar till utrikespolitiken:

”I och med att vi nu går in i sluttampen av det svenska ordförandeskapet i EU och dessutom är mitt i den pågående Natoprocessen befinner sig statsministern utomlands eller i andra delar av landet stora delar av den veckan. Justitieminister Gunnar Strömmer deltar på Järvaveckan istället”, uppger statsministerns presskontakt i ett meddelande.

Kristdemokraterna uppger inte varför partiledaren Ebba Busch avstår från att medverka, men skriver följande till SVT:

”Jakob Forssmed ska tala för Kristdemokraterna. Utifrån sin position som socialminister kommer Jakob Forssmed att framhålla det arbete regeringen gör för att få en jämlik och god hälsa. Jakob Forssmed som själv bor i Stockholms län talade senast på Järvaveckan år 2017”.

SVT på Järvaveckan

Partiledarnas tal kommer inte direktsändas av SVT men kommer gå att se dagen efter via Forums sändningar. Här kan du se Forums tablå (uppdateras löpande).

Du kan också träffa SVT på Järvaveckan, i vårt tält, den 2 och 3 juni.

Vem startade Järvaveckan?

Politikerveckan på Spånga IP gick av stapeln första gången 2016 och är ett initiativ av Ahmed Abdirahman genom den ideella föreningen och senare stiftelsen The Global Village, som Ahmed Abdirahman också grundat. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Fem snackisar vi minns från Järvaveckan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem snackisar vi minns från Järvaveckan Foto: SVT/Stina Stjernkvist/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2023

Mer i ämnet