Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Högre priser och ingen zonindelning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag blir det förändringar för SL:s resenärer, då priserna höjs och zongränserna försvinner. Störst är prishöjningen för pensionärer och ungdomar.

Prishöjningen väntas ge SL 250 miljoner kronor mer i intäkter under 2017 jämfört med om de gamla priserna kvarstått. 

– Landstingets ekonomi är ansträngd och vi behöver höja priset nu för att kunna hantera de ökade kostnaderna som kommer, säger Henrik Palmér, ansvarig för biljettsystemet på SL.

Zongränserna tas bort

Den största förändringen är att zongränserna tas bort, vilket innebär att priset är detsamma oavsett vart man ska åka.

Giltighetstiden för en biljett blir 75 minuter, därefter krävs en ny. Tidigare gällde biljetter över tre zoner i 120 minuter, medan giltighetstiden för resor inom en eller två zoner var 75 minuter.

Priset på en enkelbiljett med reskassa höjs från 25 till 30 kronor. Att zonerna tas bort ska enligt SL underlätta för resenärerna.

– Min förhoppning är att fler ska känna att det är enkelt att resa med oss, att det är enkelt att köpa biljett och enkelt att ta del av kollektivtrafiken, säger Henrik Palmér.

Månadskorten höjs

Priset på månadskort, periodbiljetter giltiga i 30 dagar, höjs. Samtidigt ändrar SL sina priskategorier från helt och reducerat pris till vuxen respektive pensionär, student och ungdom.

För vuxna höjs priset på månadskortet med 40 kronor, från 790 till 830 kronor. Pensionärer, ungdomar och studenter får betala 550 kronor, vilket för pensionärer och ungdomar är 60 kronor mer än tidigare. Studenter över 20 år betalar däremot 10 kronor mindre, då det tidigare studentpriset var 560 kronor.

”Verkligen lever på marginalen”

Anna-Lena Carlberg, pensionär, beklagar prishöjningen:

– Det är synd. Alla vet vi ju att en del pensionärer verkligen lever på marginalen. Man basunerar ut väldigt när de får 30 kronor mer i månaden, och här är det en 60-kronorshöjning som säkert inte kompenseras, säger hon.

– Jag tycker att det är väldigt negativt, faktiskt. Jag har bott i Norge länge nu och det jag har sett är att höja priserna på något inte hjälper de unga, säger Jonathan Kowalski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.