Varannan hälsokostbutik säljer farliga kosttillskott

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att Sveriges mest hyllade kosttillskott innehåller dopingklassade amfetaminliknande ämnen, kan ABC berätta att hälften av Stockholms hälsokostbutiker sålt hälsofarliga kosttillskott.

Det är Stockholms stad som gjort en ny granskningsrapport, som visar att hälften av stadens hälsokostbutiker sålt hälsofarliga kosttillskott.

– Man har hittat ämnen som är så pass farliga att flera EU-länder förbjudit dem. Även Sverige har förbjudit ett av de ämnena som fanns i flera av de här preparaten, säger Per Ankersjö (C), stads- och miljöborgarråd.

Det rör sig bland annat om det amfetaminliknande ämnet DMAA som snabbt förbjöds av regeringen då Miljöförvaltningen uppmärksammade det i innehållsförteckningarna på olika kostillskott.

Hela granskningen som Stockholm gjort har lett till att hälften av hälsokostbutikerna i Stockholm fått säljförbud på minst en vara, då farliga ämnen hittats i innehållsförteckningarna.

Enligt miljöförvaltningen kan ämnena orsaka stroke och hjärtproblem.

– Jag tror att många stockholmare inte vet om hur farligt det här kan vara, säger Per Ankersjö (C).

ABC: Nu är det ju kommunens ansvar, varför har ni inte gjort någonting tidigare?

– Vi har tagit ett iniativ nu när det kom uppgifter om att det här är farligt. Men jag vill också vara tydlig med att det här kräver så stora resurser så man på den nationella nivån måste ta ett större ansvar. I dag kan ett preparat förbjudas i en kommun men fortsätta säljas i grannkommunen, så kan vi inte ha det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer