Hälften av Rinkebyeleverna väljer bort områdets skolor

Uppdaterad
Publicerad

Många elever väljer bort kommunala skolor i utsatta områden. I Järvaområdet är det istället kö till områdets många friskolor.

– Jag kände inte för att börja i Rinkebyskolan, säger Zuhur Hainaba från Rinkeby som pendlar till en friskola i Kista.

Flera kommunala högstadieskolor i Järvaområdet har tvingats stänga de senaste åren, samtidigt har många friskolor startats. Den hårda konkurrensen om eleverna märks tydligt på Rinkebyskolan som får allt färre sökande samtidigt som resultaten sjunker.

– Vi får färre elever på grund av konkurrens från andra skolor. Det är bra med konkurrens men jag kan se att det är en överetablering av friskolor i Järvaområdet, säger Martin Malmgren, rektor på Rinkebyskolan.

Långa köer till områdets friskolor

Hälften av grundskoleeleverna som bor i Rinkeby pendlar till en skola utanför närområdet och köerna är långa till Järvaområdets friskolor.

Av de 2550 grundskoleelever som bor i Rinkeby lämnar över hälften närområdet varje morgon. Siffror från november 2017. Källa: Utbildningsförvaltningen Foto: SVT

Förra terminen gick totalt närmare 900 elever på Internationella Engelska skolan i Kista och nya Järvaskolan i Kista har fått fler ansökningar än de kan ta in till höstterminen.

– Intresset har ökat sedan vi startade, första året hade vi ungefär 110 elever, sedan ökade vi till 150 och nu har vi 180 elever. Nästa år kommer vi ha ungefär 210 elever och då är vi fullt utbyggda här, säger Amir Sajadi, vd och grundare av Järvaskolan.

Skolan är redan nu större än Rinkebyskolan.

– Vi tittar redan nu på en expansion av verksamheten både i åldrar och kapacitet, säger Amir Sajadi.

”Jag kände inte för att börja där”

Zuhur Hainaba från Rinkeby är en av dem som väljer att pendla till Kista varje morgon för att gå i Järvaskolan istället för närliggande Rinkebyskolan.

– Man hör ju ganska många rykten så jag kände inte för att börja där. Det kändes som att den här skolan var mycket bättre, säger hon.

Det dåliga ryktet är en bidragande orsak till att kommunala skolor konkurreras ut och i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd har både politiker och föräldrar öppnat för nedläggning av Rinkebyskolan.

– Det är klart att det har påverkat oss på Rinkebyskolan väldigt mycket. I vissa fall har vi ett felaktigt rykte, i vissa fall stämmer ryktet med verkligheten. Ryktet som gäller låga meritvärden och att eleverna inte går ut med fullständiga betyg, det stämmer ju, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan, och lägger till:

– Men ryktet att det skulle vara otryggt på Rinkebyskolan för att den ligger i Rinkeby stämmer inte. Det är väldigt lugnt och tryggt här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.