• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Bengt Herke som hoppat av och gruppledaren Peter Wallmark (SD) uttala sig. Foto: SVT

Ett år efter valet – hälften av SD-ledamöterna politiska vildar

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöter som anklagar gruppledaren för oegentligheter och utesluts. En gruppledare som försvarar sig med att det var svårt att i förväg veta att ledamöterna skulle ”haverera”. Bara ett år efter valet är halva SD-gruppen i fullmäktige politiska vildar.
– Det här kan bara beskrivas som ett fiasko, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson som bland annat skrivit en bok om partiet.

När Peter Wallmark tog över som gruppledare för Sverigedemokraterna i stadshuset var det efter en turbulent tid. Efter valet 2014 kom partiet för första gången in i kommunfullmäktige i Stockholms stad. Men när mandatperioden närmade sig slutet hade fyra av sex av ledamöter hoppat av eller uteslutits.

Peter Wallmark fick förtroendet att vända utvecklingen för SD i huvudstaden, ett viktigt skyltfönster mot resten av landet.

Anklagelser och motanklagelser

Idag, drygt ett år efter valdagen som belönade SD med åtta ledamöter i fullmäktige, är bara fyra av dem kvar i partiet, resten är politiska vildar. En ledamot hoppade av, tre andra uteslöts. Även en ersättare uteslöts ur partiet.

De som uteslutits har riktat anklagelser mot Peter Wallmark för oegentligheter med pengar och ersättningar, något han tillbakavisade. Högsta partiledningen har hela tiden stått bakom honom.

Länge svagt i Stockholm

SD har under många år fått färre andel röster i Stockholm än i andra delar av landet. SVT:s politikreporter Pontus Mattsson berättar om splittring i partiet för 20 år sedan, och att partiet fortfarande dras med konsekvenserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Pontus Mattsson berätta om vad som skiljer SD i Stockholm från resten av landet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer