Hammarbyfans anklagas för arenabomb

Uppdaterad
Publicerad

Nu sprids rykten att bomben utanför Tele 2 Arena placerats dit av Hammarbysupportrar.

– Det är stockholmarna som har betalat för arenan, alla andra är hyresgäster, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Hon deltog på en presskonferens på fredagen tillsammans med Ninna Engberg, vd för Stockholm Globe Arenas, Kent Hertzell, ordförande för Hammarby Fotboll och Lars-Erik Sjöberg, t.f. ordförande för Djurgården Fotboll. Trots att polisen inte har någon misstänkt handlade det mesta om relationen mellan Hammarbys och Djurgårdens supportrar. Bajen Fans, som väljer att kalla Arenan för Nya Söderstadion, skriver på sin hemsida att de tar avstånd från bombhotet.

Bomb på Tele2 Arena

– Det är helt förkastligt, vi tar kraftigt avstånd från all typ av våld och hot och det här var steget värre, säger Hammarby Fotbolls ordförande Kent Hertzell.

Gemensam hemmaarena

Tele2 Arena ska fungera som en gemensam hemmaarena för Hammarby och Djurgården. Om det är det problem, råder det delade meningar om.

– Ja, det är det väl på ett sätt, hade vi haft möjligheter att ha en egen arena så hade vi haft det, säger Hammarby Fotbolls ordförande Kent Hertzell.

Men Djurgårdens t.f. ordförande Lars-Erik Sjöberg håller inte med.

– Vi tycker det inte det, för oss är det ingen fråga inom Djurgården.

Förberedelse till mord

Sprängladdningen hittades utanför arenan på torsdagen och polisen rubricerar händelsen som förberedelse till mord. Samma dag skulle en veteranmatch mellan två Djurgårdslag ha spelats. Hammarbys supporterklubb Bajen Fans publicerade innan matchen en lång text, som ondgör sig över att Djurgården skulle spela första matchen på nya arenan, på sin hemsida.

– Den var gjord med en ironi som missförstods. Bajen Fans tar rejält avstånd från våld, och texten är bortplockad, säger Kent Hertzell.

Men Kent Hertzell medger att det har varit en hätsk ton.

– Ja, den har nog varit lite mer hätsk än vad den brukar vara. Det finns en rivalitet och ska finnas en rivalitet mellan stockholmsklubbarna. Men den har varit lite mer irriterad än vad den brukar vara.

– Vi har ambitionen att försöka spela den testmatch som skulle ha skett igår om det bara går att få in det tidsmässigt. Alla anser att det är viktigt att fortsätta enligt de planer i hade, säger Madeleine Sjöstedt (FP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomb på Tele2 Arena

Mer i ämnet