Tony Mufic tillträdde som utbildningsdirektör 2015. Två år senare tvingas han nu lämna posten. Foto: TT

Han sparkas av Stockholms stad – får 2,5 miljoner i fallskärm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads utbildningsdirektör får inget fortsatt förtroende från Stadsledningen. Efter bara två år måste han lämna sitt uppdrag. Nu får han 24 månadslöner i avgångsvederlag.

Tony Mufic gick 2015 från tjänsten som skol- och socialchef i Ängelholms kommun till att bli utbildningsdirektör i Stockholms stad. Jobbet innebar bland annat att vara chef över 16.000 medarbetare och förvalta en budget på 19 miljarder kronor.

Den 8 juni i år skickade han ut ett mejl till cheferna inom utbildningsförvaltningen i Stockholm där han berättade att han lämnar sin tjänst.

Enligt mejlet har stadsdirektören Ingela Lindh och Tony Mufic själv kommit överens om att han bör gå vidare efter två års intensivt utvecklingsarbete.

Ersätts av ekonom

Från Stockholms stads sida är det biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell som uttalar sig kring den avgående förvaltningschefen.

– Tony Mufic är en chef som är väldigt kompetent i utvecklingsarbeten. Nu behövs det någon ny på posten som har ett bättre fokus på det interna arbetet, säger han.

Den som efterträder Tony Mufic är Lena Holmdahl som senast arbetade som stadsdelsdirektör i Bromma.

Enligt Fredrik Jurdell är bytet av utbildningsdirektör en odramatisk händelse.

Ville Tony Mufic själv lämna posten?

– Jag ska inte föregå hans åsikt men det är inte min uppfattning.

Har han gjort något som ni inte är nöjda med?

– Han har under två år nu utvecklat skolan i Stockholms stad och bland annat höjt statusen för läraryrket. Det är vi väldigt nöjda med men vi tror inte att han är bästa person för det fortsatta uppdraget.

Avgångsvederlag på 2,5 miljoner

Tony Mufic får nu ett avgångsvederlag på 24 månadslöner. Med drygt 100.000 kronor i månadslön blir det totalt 2,5 miljoner kronor.

SVT Nyheter Stockholm har försökt nå Tony Mufic men inte lyckats komma i kontakt med honom.

Avgångsvederlag för förvaltningschefer

Förvaltningschefer i Stockholms stad innefattas inte av Las, lagen om anställningsskydd. Istället får de avgångsvederlag om de skulle tvingas lämna sin tjänst.

Från och med 2017 gäller nya regler där man som förvaltningschef med fallskärm får sin kommande lön avdragen från avgångsvederlaget.

De chefer som anställts innan 2017 får dock hela sitt avgångsvederlag oavsett vad de tjänar de kommande 24 månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.