Beslutet att stänga butiken kom efter ett inbrott, där Salam Kurda förlorade upp mot 700.000 kronor. Foto: SVT

Han stänger sin butik i Husby efter 32 år

Uppdaterad
Publicerad

Salam Kurda har fått nog. Nu lämnar han sin livsmedelbutik på grund av kriminaliteten i området.

– Tryggheten för oss företagare i Husby har försämrats den senaste tiden. Vi har krävt att både politiker och centrumägare ska ta vår oro på allvar, men det har de inte gjort, säger Salam Kurda som också är ordförande i företagarföreningen i Husby.

Han har drivit sin orientaliska livsmedelsbutik i Husby i 32 år och har sett hur arbetslöshet, segregation, våld och kriminalitetet ökat i området  – och därmed också otryggheten. Jag tycker verkligen man måste ta den här frågan på allvar, så att vi tar tillbaka Husby centrum från de kriminella och får en ökad trygghet här, säger han.

Svårt teckna försäkring

Salam Kurda har haft svårt att hitta något försäkringsbolag som vill teckna en försäkring för honom. Sedan sex månader tillbaka är hans företag därför oförsäkrat.

– Försäkringsbolagen säger att området är belastat, men Husby är ju ändå en del av Stockholm. Den som trots allt får teckna en försäkring, måste betala skyhöga premier och det känns också orättvist.

Stängde butiker i protest

Vid två tillfällen har han och de andra företagarna i Husby stängt sina butiker i protest mot det ökade våldet. Samtidigt ställde företagarna krav på att något måste göras för att stoppa den negativa utvecklingen i området.

– Precis efteråt kom det en våg av personer ut till Husby med löften om att något skulle göras. Vi fick visserligen kameraövervakning i området, men samtidigt svek de oss genom att stänga polisstationen i Järva och vi fick inte heller några vakter som bevakar centrum, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.