Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Husbyföretagare stänger centrum i protest

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett flertal butiker blivit utsatta för rån och stöld i Husby centrum så har företagarna tröttnat. På fredag kommer de att stänga ner butikerna i området och samtidigt hålla en protestaktion för att visa sitt missnöje.

I måndags blev Haytam Gabriels butik utsatt för inbrott vid en ”smash and grab”-kupp. Hela fasaden till byggnaden förstördes när en skåpbil körde rakt in i tobaksbutiken. Natten till tisdag blev butiken utsatt för ett inbrott – igen. Haytam Gabriel, som själv bott i Husby i 25 år, har tröttnat på att inbrotten blivit en del av hans vardag.

– Vi är väldigt trötta, det har drabbat oss både ekonomiskt, fysiskt och det har drabbat våra familjer. Vi känner oss väldigt oroliga och hela familjen är orolig. De senaste tre dagarna har jag sovit en timme, säger butiksägaren Haytam Gabriel.

”Det är vilda västern”

I samband med smash and grabb-kuppen drabbades även den intilliggande tobaksbutiken av inbrott och där kom tjuvarna åt kassaskåpet. Och på tisdagsnatten fick också tobaksbutiken, precis som Haytam Gabriels butik, påhälsning ännu en gång.

– Företagarna som jobbar här avskyr området, det sker snatteri, hot och öppet våld varje dag här. Ska det vara så när man betalar skatt i det här landet? Det är vilda västern, säger butiksägaren Salam Kurda som också är ordförande för Husbys företagsföreningen.

Stänger i protest

Efter ett möte har 25 företagare från Husbys lokala företagsförening beslutat sig för att stänga ned sina butiker i centrum. På fredag klockan 13-18 håller butikerna stängt och samtidigt kommer butiksägarna hålla en protestaktion i centrum. De kräver att Stockholm stad och polisen agerar.

– Vi har fått nog. Man måste tillsätta fler resurser, inte bara tillfälligt utan ha en ständig närvaro. De måste lokalisera problemet och samtala med företagarna. Polisen är till för att säkerställa ett område och här är det inte säkerställt, säger Salam Kurda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stöldvåg i Husby

Mer i ämnet