Ingemar Wemmenhög är gruppledare för Waxholmspartiet Foto: SVT

Han tänker bryta 35 år av borgerligt styre

Uppdaterad
Publicerad

Vaxholm är en av landets sista kommuner att ännu inte fått ett nytt styre på plats. Det politiska läget är helt låst mellan två i princip jämnstora block och med Sverigedemokraterna som vågmästare. Nu talar det mesta för att Vaxholm får sitt första icke-borgerliga styre på 35 år.

– Ett stalltips är ett minoritetsstyre. Vi har en rak linje där vi jobbar mot ett minoritetsstyre för något måste ju göras, säger Ingemar Wemmenhög, gruppledare för Waxholmspartiet.

Waxholmspartiet fick 24,67 procent av rösterna i kommunalvalen i Vaxholm. Därmed blev partiet störst i kommunen. Trots att de heter Waxholmspartiet – borgerligt alternativ, så planerar de nu att försöka ta makten tillsammans med Socialdemokraterna.

– Det här är ett pragmatiskt parti. Även om vi kommer från borgerligheten har vi en bred bas. Att vi inte har någon ideologisk profil har de etablerade partierna svårt att förstå, förklarar gruppledaren Ingemar Wemmenhög.

Hör Ingemar Wemmenhög om det låsta läget i kommunen i videon ovan.

Moderaterna tappade stort

Förra mandatperioden styrde Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet i Vaxholm. Trots att de nu är det mindre blocket i kommunpolitiken hoppas man fortfarande kunna styra kommunen. Moderaterna som en gång i tiden hade egen majoritet i kommunen landade i årets val på drygt 22 procent av rösterna. Lars Lindgren (M) har de senaste åren varit kommunstyrelsens ordförande.

– Det är inte bra att vi inte fått ihop något styre än. Just nu är läget helt enkelt låst. Vi samtalar med alla partier och utesluter inte ett minoritetsstyre där vi fortsätter styra, säger han.

Enligt uppgifter ska Waxholmspartiet och Moderaterna ha ett möte under fredagen för att diskutera det låsta läget i politiken lokalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.