Carl-Magnus Broström, partiledare (WAX). Foto: Sanne Väli-Tainio/SVT

”De gick till val på att bevara det som finns”

Uppdaterad
Publicerad

Waxholmspartiet – borgerligt alternativ bildades 2013. Fem år senare är de Vaxholms största parti med 24,9 procent av rösterna i kommunalvalet.
– Jag tror att vår ekonomianalys har varit klockren, säger partiledaren Carl-Magnus Broström.

Vaxholm har styrts borgerligt sedan kommunen bildades 1983. Men nu tappar Moderaterna kraftig, precis som i många andra Stockholmskommuner. De backar 8,7 procent och tappar tre av sina tidigare tio mandat.

Styret ser ändå ut att bli borgerligt framöver med Waxholmspartiet – ett borgerligt alternativ som gör ett anmärkningsvärt starkt val. Det har ökat med 11,1 procentenheter sedan förra valet och är nu Vaxholms största parti med 24,9 procent av rösterna.

De Vaxholmsbor som SVT har pratat med tror att den omdebatterade rivningen av Norrbergsskolan och den interna kritiken mot kommunstyrelsens ordförande Lars Lindgren (M) delvis ligger bakom Waxholmspartiets popularitet.

Carl-Magnus Broström, partiledare (WAX).

Waxholmspartiet vill ha ett Vaxholm med ”småstadens trygghet i kulturhistorisk charm”. Partiledaren och grundaren Carl-Magnus Broström säger att Vaxholmsborna förmodligen inte kommer att märka av att partiet nu är störst, vilket han ser som positivt.

– Jag brukar alltid säga att de ska inte märka någonting. Här ska inte göras några stora ändringar direkt. Sen om något år eller två, då är det klart att vi kommer att göra förändringar.

Vill motverka för stor tillväxt i Vaxholm

Waxholmspartiet har bara funnits i fem år och redan vid förra valet gick de oväntat starkt framåt då de fick 13,8 procent av rösterna. Carl-Magnus Broström tror att partiet fått så stort stöd för att de jobbar mot den ”forcerade tillväxten” i Vaxholm.

– Jag tror att vår ekonomianalys har varit klockren. Fast vi är Sveriges sjätte kommun när det gäller inkomster så har vi blivit en av de mest belånade kommunerna i Sverige eftersom vi vuxit näst mest i riket sedan kommunen bildades på 80-talet, säger Carl-Magnus Broström (WAX).

Så är ni emot att Vaxholm växer?

– Nej, inte alls. Det vi är emot är den här forcerade tillväxten, säger han.

C: ”Oväntat att de skulle få så stort stöd”

Det tidigare styret bestående av M, L och C har nu tappat sin majoritet.

– Det var oväntat tycker jag att de skulle ha så stort stöd. Anledningen kan vara att de varit i opposition, de har lovat åt många olika håll och försökt framställa att det finns en väg som är rätt för Vaxholm och att det är deras väg, säger Malin Forsbrand (C), gruppledare i Vaxholm.

Många möjliga samarbeten

Men Waxholmspartiet har inte egen majoritet och kommer att behöva samarbeta med andra partier för att få igenom sin politik.

– Egentligen kan vi tänka oss att samarbeta med i stort sett alla. Vi får alltid frågan om vi vill samarbeta med SD och då får man tänka på att de nästan har kopierat vårt valmanifest med undantag för migrationen, säger Carl-Magnus Broström.

Då kan ni tänka er att samarbeta med Sverigedemokraterna också?

– Jag vill inte säga samarbeta, men jag tar nästan för givet att de kommer att rösta med oss när det gäller stadsplanering, befolkningsökning och de pragmatiska grundfrågorna som sophämtning och snöskottning.

C vill hålla dörren stängd mot SD

Kan då Centerpartiet tänka sig att samarbeta med Waxholmspartiet?

– Det kan inte jag säga nu, för vi i Centerpartiet måste göra vår analys. Men det är klart att om deras ledare säger att dörren är öppen för Sverigedemokraterna så är det en linje som är utesluten för oss, säger Malin Forsbrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer