Mannen nekar till brott. Foto: SVT

Han tros vara måltavla för flera skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen är det samma person som varit måltavlan för såväl skjutningen i Råcksta, då 18-åriga Ndella Jack sköts ihjäl, och söndagskvällens skjutning i Nacka då två personer skadades.

Mannen, som är i 35-årsåldern, har ett långt kriminellt förflutet och släpptes ur fängelset senast i april i år. Då hade han avtjänat ett fängelsestraff på fyra och ett halvt år för bland annat rån, grov misshandel, fem fall av misshandel, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, fyra fall av ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Vid den domen, från 2015, förekom mannen i belastningsregistret under 32 avsnitt.

Det började med snatteri några veckor innan han skulle fylla 16 år och fortsatte de kommande åren med flera domar för olovlig körning, misshandel, rattonykterhet, våld mot tjänsteman och narkotikabrott.

2008 dömdes han till två och ett halvt års fängelse för bland annat två rån, häleri och misshandel. 2010 dömdes han till fyra års fängelse för dråpförsök.

Under sin tid i fängelset har mannen suttit isolerad ett stort antal gånger. Ibland på grund av att han uppträtt våldsamt, ibland på grund av anstaltens ”klientkonstellation”, vilket gjort att det varit fara för mannens eller andra intagnas hälsa eller liv. Som en följd har mannen även flyttats runt mellan ett stort antal anstalter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.