Ndella Jack sköts till döds i Vällingby

Uppdaterad
Publicerad

Ndella Jack skulle börja sista året på gymnasiet och hade drömmar om att bli polis. Men hon blev bara 18 år. SVT Nyheter Stockholm har träffat hennes mamma Oulimata Ba som förlorade dottern i dödsskjutningen i Vällingby i slutet av augusti.

– Hon var en jätteglad tjej med ambitioner. Hon ville bli kriminolog, säger mamman till SVT.

På torget i Fisksätra står porträtten uppställda. En vitklädd Ndella Jack ler tillbaka från bilderna som badar i blommor och ljus. Och det är med ljus och värme hon beskrivs av vänner och familjen. Som en positiv och utåtriktad tjej som var något av en profil i området.

– Ndella var en lugn och glad person. Hon gillade alla och ville även ta hand om alla. Hon ville hjälpa de unga som hamnat i kriminallitet, berättar hennes mamma Oulimata Ba.

Dödsskjutningen i Vällingby

Sköts i lägenhet i Råcksta

Det var natten till den 28 augusti som en lägenhet i Råcksta i Vällingby besköts av automatvapen. Inne i lägenheten fanns bland andra 18-åriga Ndella Jack. Ndella pratade med en vän i telefon när skottlossningen började och det var hennes vän som larmade ambulans till platsen. Men hennes liv gick inte att rädda.

Mamman Oulimata Ba berättar om natten som för alltid skulle förändra hennes liv.

– Klockan halv två på natten kom en vän hem till mig och frågade var Ndella var. Jag berättade att hon var hos sin nya man. Då berättar han att något hemskt hade hänt, säger mamman.

I Fisksätra har en minneplats skapats där folk kan lägga blommor. Foto: SVT Lisa Liljefors

Hade nyligen gift sig

En vecka innan dödsskjutningen hade 18-åriga Ndella Jack gift sig i Gambia. Hennes make är 33 år gammal och har tidigare dömts för grova brott. Han hade nyligen avtjänat ett längre fängelsestraff. Mamman berättar att dotterns beslut kom som en stor överraskning för familjen.

– Hon kom till mig och berättade att hon ville åka till Gambia. Hon åkte dit med sin blivande man. Jag var osäker på den relationen. Jag visste inte riktigt vem han var, säger Oulimata Ba.

Enligt mamman ska skotten ha varit menade för mannen hon nyligen gift sig med.

– Hon var på fel plats, säger hon.

– Det behövs mycket arbete för att vända det här. Det kommer inte bli lätt. Polisen behöver hålla koll på alla som har koppling till gängkriminalitet, säger mamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vällingby

Mer i ämnet