Foto: Polisen

Misstänkta mördarna var ”best men” på Ndella Jacks bröllop

Uppdaterad
Publicerad

Ett bröllop i Gambia, en brudgum i bråk med sina ”best men”. Knappt två veckor senare blir bruden skjuten till döds i sin lägenhet i Råcksta.

En urartad dispyt mellan män med tungt kriminellt förflutet tros ligga bakom mordet på 18-åriga Ndella Jack.

Den 28 augusti sköts Ndella Jack till döds i sin lägenhet i Råcksta. Hennes man, som har ett långt kriminellt förflutet, fanns i lägenheten och tros ha varit den verkliga måltavlan i de brutala skottsalvorna mot lägenhetsfönstrena.

Ndella Jack träffades av 19 skott och utanför lägenheten hittade polisen 38 hylsor från både automatvapen och revolver. Tidigt tydde förundersökningen på att det handlade om minst två gärningsmän.

Dödsskjutningen i Vällingby

Blev osams på bröllopet

Bara två veckor tidigare, hade Ndella och hennes fästman gift sig i sällskap av släkt och vänner nere i Gambia. Två män, en 23-åring och en 30-åring, agerade ”best men”, men hamnade under bröllopet i bråk med brudgummen. Det ska ha resulterat i att de båda männen åkte hem till Sverige tidigare än planerat.

Ndellas man, 16 år äldre än henne själv, var villkorligt frigiven sedan fem månader tillbaka från en fängelsedom på sex år. Då hade han avtjänat 4,5 år för bland annat grov misshandel, rån och hot mot tjänsteman. Han har även anmälts för misshandel flera gånger under sin tid i fängelse. Mannen har tidigare i livet dömts till längre fängelsestraff, bland annat för försök till dråp.

Efter hemkomsten från Gambia hamnade mannen i bråk med ytterligare en person som figurerar i polisens förundersökning, vilket slutade med pistolhot. Efter mordet har Ndellas make också dömts för grovt vapenbrott.

I de misstänkta männens mobiltelefon hittades bilder där de poserar med vapen och stora mängder pengar. Foto: Polisen

Flera DNA-matchningar

Enligt polisens analys i förundersökningen är det dessa konflikter som tros ligga bakom skottlossningen i Råcksta. De båda männen är tidigare dömda för bland annat narkotikabrott och rån, och de har nu suttit häktade sedan november 2019. I närheten av brottsplatsen hittades en handske som bar på DNA från en av de misstänkta männen. Polisen har även funnits matchande DNA på hylsor och i en uppbränd bil som kopplas till händelsen.

Kopplas till skjutning i Nacka

En av männen som åtalas för mordet på Ndella Jack åtalas också för mordförsök på hennes make och tre andra män i Nacka i september. Männen satt i en taxi när automatvapen avlossades mot dem, men skotten träffade taxichauffören som inte var inblandad. Vid händelsen träffades även en musikstudent av misstag, som förlorade synen på ena ögat.

Förnekar brott

De åtalade männen förnekar mordanklagelserna och 30-åringen förnekar också inblandning i Nackaskjutningen.

– Han ser NN (maken, reds.anm.) som sin vän så har han inget med gärningarna att göra, säger 30-åringens advokat Ekrem Güngör till SVT.

23-åringens advokat Sargon De Basso menar på att hans klient inte har något motiv att vilja skada maken.

– Min klient var inte med i nåt bråk vid bröllopet. Det handlar om att pojkvännen har betett sig på ett visst sätt som gör att folk har börjat ta avstånd från honom, säger De Basso.

Rättegången inleds i Stockholms tingsrätts säkerhetssal den 20 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vällingby

Mer i ämnet