Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amina samtalade med offret samtidigt som skotten avlossades mot lägenheten där offret fanns. Hör hennes berättelse i klippet. Foto: Privat/SVT Lisa Liljefors

Vännernas samtal avbröts – av skott från automatvapen

Uppdaterad
Publicerad

Natten till den 28 augusti pratade Amina med sin vän Ndella Jack i telefon. Plötsligt avbröts deras konversation av höga smällar och Ndella bad henne larma SOS. Senare på natten avled Ndella Jack av skottskadorna hon fick.
– Jag förstod inte vad som hände. Hon bad mig bara ringa 112, säger Amina.

Amina var nära vän till Ndella Jack. De har känt varandra sedan barnsben och för SVT beskriver Amina en systerrelation.

– Vi hade inga blodsband men vi var som systrar. Hon var glad, skulle börja tredje året på gymnasiet och kämpade mot orättvisor och rasism och sånt, berättar Amina.

Kvällen den 27 augusti hade Amina jobbat sent och därför missat när Ndella Jack var på besök i sin hemort Fisksätra. Istället ringde Amina innan de skulle gå och lägga sig för att bekräfta deras planer nästföljande dag, på Aminas födelsedag.

– Vi pratade på facetime och plötsligt hördes det skott. Jag fattade ju inte att det var skottljud, men så sa hon ”ring ambulansen” och då fattade jag att det var något fel och att hon hade blivit skjuten, säger Amina.

Fick dödsbudet samma natt

Amina kunde inte se på mobilen vad som pågick, men hon larmade 112 och sprang sedan över till en vän som hon visste var vaken. Tillsammans med hela familjen åkte de sedan till sjukhuset där de fick dödsbeskedet.

– Jag såg inga tecken på att det skulle sluta såhär. Hade jag vetat nåt hade jag låst in henne i källaren och aldrig låtit henne gå ut, säger Amina.

Vill hedra Ndella – genom att bli polis

Uppmärksamheten har varit stor kring mordet som skedde nära inpå dödsskjutningen av en annan kvinna i Malmö. Efter varje skjutning hade Amina och Ndella alltid en diskussion om det dödliga våldet eftersom Ndella själv ville bli polis.

– Hon sade alltid, varför händer det ingenting, detta är ändå Sverige, säger Amina.

– Det är så många unga som mist livet i år och tidigare år. Lagen måste bli hårdare. Man ska inte kunna skjuta någon utan hårda straff.

Hur går du vidare nu?

– Jag ska leva för Ndella och jag ska bli polis för Ndella, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Ndella Jack

Mer i ämnet