Det var i slutet av september som explosionen ägde rum i Rotebro. Foto: Blåljusbilder

Handgranat kunde ha dödat tre barn och en kvinna – nu åtalas tre män

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer kunde ha dött när en handgranat slängdes in i ”fel” bostad i Sollentuna i september förra året. Nu åtalas tre personer misstänkta för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse i fyra olika våldsdåd i Sollentuna och Upplands Väsby under en veckas tid i höstas.

En kvinna skadades svårt i samband med att en handgranat slängdes in på nedervåningen i ett tvåplanshus i Rotebro i Sollentuna 20 september förra året. Polisen beskriver det som mirakulöst att tre barn, 3, 5 och 14 år gamla, klarade sig oskadda då detonationen skapade stor förödelse i lägenheten. Enligt åtalet var handgranaten riktad mot en man som bodde i en lägenhet på övervåningen i huset. Det här var den allvarligaste händelsen av fyra våldsbrott under kort tid i september förra året.

Termosbomb briserade utanför lägenheten

Dagen innan handgranaten kastades så detonerade en så kallad termosbomb i ett flerfamiljhus i Upplands Väsby, men ingen person skadades. Termosbomben innehöll sprängämne och tändanordning. Några dagar senare skedde två skjutningar mot fastigheter i Upplands Väsby och Sollentuna. Enligt åtalet hänger alla dessa händelser ihop.

Nu åtalas tre män i 25-årsåldern för grova våldsbrott. Två av dem åtalas misstänkta för mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den tredje mannen åtalas för penningtvättsbrott. En av männen dömdes i mars till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott i Vänersborgs tingsrätt.

SVT har sökt åklagare Eva Tvengström.

Rättegången planeras att hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna efter påsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.