Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör samtalet med den dömda taxichauffören Foto: Jens Larsson/SVT

Här ringer SVT:s reporter sexdömd taxichaufför – erbjuds skjuts i helgen

Uppdaterad
Publicerad

En taxichaufför dömd för sexuellt ofredande i Stockholm har fått behålla sin förarlegitimation i flera månader, efter en miss av Transportstyrelsen. För att ta reda på om mannen fortfarande kör taxi ringde vi upp honom och försökte boka en åktur.

Mannen, som är i 20-årsåldern, dömdes i maj efter att ha kört en ung kvinna från en fest. Hon satt bredvid honom i framsätet och han tog då hennes hand och förde den flera gånger mot sitt kön.

Efter händelsen berättar kvinnans familjemedlemmar att hon fått panikattacker, varit nedstämd och känner skuld.

Fick behålla sin taxilegitimation – trots flera brott

Trots att mannen dömdes har han alltså fått behålla sin taxilegitimation. Han är dessutom dömd för brott mot trafikförordningen i oktober 2021.

– Det är inte alls bra. Vi behöver ta reda på vad som kan ha blivit fel. Det skulle kunna vara den mänskliga faktorn som ligger bakom, att vi inte fått in domen, säger Henrik Julin, sektionschef för väg och järnväg på Transportstyrelsen.

Myndigheten har nu inlett en tillsyn av chauffören efter SVT:s granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.