Transportstyrelsen ansvarar för tillsynen av taxichaufförer i Sverige. Foto: Erik Simander/TT

Efter SVT:s granskning – Transportstyrelsen ändrar sina regler

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm har i flera delar granskat sexualbrott i taxibranschen. Nu uppger Transportstyrelsen, som ansvarar för tillsynen av taxiförare, att man gjort om sina rutiner efter att frågan uppmärksammats.

– Vi har gjort många, stora och viktiga förändringar, uppger Henrik Julin, sektionschef på myndigheten.

Granskningen visar att det kan ta flera månader från att en taxichaufför döms för ett sexualbrott till att förarlegitimationen återkallas.

Vi har även avslöjat att två dömda chaufförer fått behålla sina tillstånd, vilket enligt Transportstyrelsen var en miss på grund av ”den mänskliga faktorn”.

Nu har myndigheten kortat ned tiden som en förare har på sig att yttra sig innan ett tillstånd återkallats, från två-tre veckor till en vecka i prioriterade ärenden.

Saknar information

Men samtidigt menar Henrik Julin att ett bättre samarbete med rättsväsendet hade kunnat korta ned handläggningstiderna ytterligare. Framförallt vill man få snabbare information om pågående polisutredningar för att kunna dra in legitimationer tillfälligt.

– Den informationen har vi efterfrågat i många år, men vi får den inte alls i den uträckning som vi har rätt till, skriver han i ett mejl till SVT.

Bolag vill se bättre samarbete

Taxibolaget Bolt uppger att man i september har ett branschmöte med både Transportstyrelsen, polisen och andra företag för att diskutera konkreta åtgärder.

– Det kan ta flera månader innan vi får information från Transportstyrelsen om olämpliga förare. Det måste ske mycket, mycket snabbare. Sedan behöver taxibolag bli bättre på att dela information med varandra så att föraren inte kan gå över till ett annat företag, säger Lina Dahlander, Sverigechef för Bolts taxiverksamhet.

”Taxivåldtäkterna” – se minidokumentären i SVT Play

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilde, 20, våldtogs – hör hennes berättelse ett år efter händelsen. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.