Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tilde berätta om natten som förändrade allt. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Taxichaufför våldtog Tilde, 20, efter utekväll på Stureplan

Uppdaterad
Publicerad

Tilde hade precis flyttat till Stockholm och var ute på krogen med en vän – då hände det som skulle vända upp och ned på hela hennes tillvaro. På väg hem stannade taxichauffören på en avlägsen plats och våldtog henne.

Efter våldtäkten ville hon inte gå ut. Hon fick problem med sömnen och ville bara ligga hemma i sin säng.

– Jag kände mig jätteäcklig och att allt var mitt fel, berättar Tilde.

Taxiövergrepp

Hon hade bokat resan via en taxiapp, men gick av misstag in i en annan taxibil. Tilde gjorde en polisanmälan direkt och det gick att säkra gärningsmannens DNA. Men idag, mer än ett år senare, har polisen fortfarande inte kunnat hitta föraren och utredningen har därför lagts på is.

SVT har gått igenom alla återkallelser av taxiförartillstånd under året. Kartläggningen visar att minst 36 förare blivit av med sina legitimationer på grund av att de begått sexualbrott.

Har du en egen historia? Hör av dig till oss.

Se hela minidokumentären Taxivåldtäkterna på SVT Play.

Här kan du få hjälp

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxiövergrepp

Mer i ämnet