Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taxichauffören Cathrine Lind upplever en ökad oro bland unga kvinnor för att åka med manliga förare. Foto: Lovisa Dehlin/SVT

Dottern trakasserades – då startade Cathrine taxiapp med kvinnliga förare

Uppdaterad
Publicerad

När Cathrine Linds dotter berättade om de trakasserier hon utsatts för av manliga taxichaufförer bestämde sig mamman för att själv sätta sig bakom ratten. Nu har hon startat en taxiapp som specialiserar sig på kvinnliga förare.

– Tjejerna känner att det är som rysk roulette att sätta sig i en bil, har man tur så får man en förare som respekterar en, säger hon.

I forum på nätet som SVT Nyheter tagit del av vittnar kvinnor om att de inte vågar åka taxi efter en utekväll, och enligt Cathrine Lind berättar många av hennes passagerare om samma oro.

53-åriga Stockholmaren Marie Wågenheim Alfvén är en av de som aktivt väljer kvinnliga förare för att det känns mer tryggt.

– Man läser mycket och blir lite rädd efter det som hänt, våldtäkter och sådant. Och sen tror jag att det finns ett stort mörkertal, att det hänt otrevligheter som inte kommer fram, säger hon.

Enligt de stora taxitjänsterna som SVT Nyheter varit i kontakt med erbjuder man i dagsläget inte specifik bokning av kvinnliga chaufförer då det finns för få kvinnor i branschen.

Vad gör taxibolagen?

SVT har i en enkät frågat fyra av de stora taxitjänsterna i Stockholm hur de arbetar för att öka tryggheten för sina passagerare.

Taxi Stockholm

Förare måste uppvisa ett utdrag ur belastningsregistret och får inte ha allvarliga brott eller upprepade överträdelser i sitt utdrag. Förar-id kontrolleras varje dygn mot BKY-registret (Behörighetskontroll yrkestrafik) och föraren spärras direkt om den inte klarar kontrollen. Vi har ett tydligt regelverk som gör att föraren stängs av direkt om den anmäls för en incident av allvarlig karaktär.

Uber

Alla partnerförare som använder appen har taxiförarlegitimation och har därmed kontrollerats mot belastningsregistret. Vi är också anslutna till BKY-systemet. Vårt säkerhetsteam finns tillgängligt 24/7 för att stötta polisen med deras utredningar. Varje resa GPS-spåras och registreras. Resenärer kan dela resedetaljer med nära och kära. Förare kan uppmanas att ta en selfie för att kontrollera att rätt person sitter bakom ratten.

Bolt

Vi använder betygssystem, tydliga riktlinjer för förare, GPS-spårning och support dygnet runt. Förare som inte följer Bolts riktlinjer blockeras direkt från plattformen och utreds. Passageraren kan dela position med vänner och ringa nödsamtal via appen. Bolt kontrollerar giltig taxiförarlegitimation, trafiktillstånd hos åkeriägaren samt att bilen är taxiregistrerad.

Cabonline (Taxi Kurir, Sverigetaxi)

Vi har dagliga kontroller med BKY, begär utdrag från polisens belastningsregister och genomför bakgrundskontroller. Vid grova förseelser blir föraren spärrad och får inte köra mer för Cabonline. Mindre allvarliga brott såsom exempelvis snatteri samt skattebrott äldre än 5 år hanteras efter ett personligt samtal med föraren.

Här kan du få hjälp

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.   

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:  

Kvinnofridslinjen 

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.  

Kvinnojourer  

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.  

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren  

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.  

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.  

Rikskriscentrum  

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.