– Naturhamnar är själva poängen med båtlivet, säger Hans Löfgren. Foto: Privat

”Har aldrig tänkt på att ankaret skadar”

Uppdaterad
Publicerad

Att ankare och båtpropellrar skadar botten är för många en överraskning.

– Jag har aldrig tänkt på att ankaret kan ge bestående skador, säger Elisabeth Myrby som kör både segelbåt och motorbåt.

Skärgårdstiftelsen inventerar just nu havsbotten i naturreservaten för att se hur stora skadorna efter fritidsbåtarna är.

Båtägaren Hans Löfgren blir fundersam när han hör att både ankare och propeller kan skada värdefull sjöbotten.

– Att ankaret skadar har jag funderat på, men inte att propellern gör det. Jag kör ganska försiktigt, säger Hans Löfgren.

Naturhamnar

Elisabeth Myrby och Hans Löfgren är båda överens att bottnarna måste skyddas i de populära naturhamnarna. De ser gärna att kunskapen om skaderisken sprids för att värna naturvärdet.

– Självklart vore det bra om vi kunde få båtägarna att reflektera och vara mer varsamma om bottnarna. Naturhamnar är ju själva poängen med båtlivet i skärgården, säger Hans Löfgren.

– Man skulle vilja behålla naturhamnskänslan men placera ut bojar för havsbottens skull. Jag tror att acceptansen för att göra förändringar är hög bland dem som lägger till i naturhamnar, avslutar Elisabeth Myrby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.