Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ barnens ankomst till nya boendet i videon. Foto: Tomas Blideman/SVT

Här anländer tolv barn från ett vårdhem i Ukraina till Väddö

Uppdaterad
Publicerad

I över ett dygn har barnen färdats – från Polen till byn Ortala i Roslagen, där ett nytt boende väntar. Barnen som bott på ett vårdhem i Kiev har olika funktionsnedsättningar och behöver stöd och vård. Med på bussen fanns även personal och några föräldrar.
– Det har varit en lång resa med tåg, båt och buss, säger Ruslana Mykhailiuk som kommer med sina barn Angelina, 11 och Timor, 13.

Det är ett sorts kollobyggnad som möter barnen vid ankomst till Ortala på Väddö. Lokalen skulle bli ett LSS-boende men istället har 20 platser förberetts för barnen som flytt vårdhemmet i krigets Kiev.

14 personer från bussen togs emot av baptistkyrkan i Motala och 17 åkte vidare till Väddö. Bakom mottagandet står Industrihuset i Rimbo som driver daglig verksamhet och personlig assistans. De fick en förfrågan från en hjälporganisation och beslutade ta emot och driva det provisoriska vårdhemmet ideellt tills vidare.

Elvaåriga Angelina som har autism fick såpbubblor vid ankomst. Foto: Tomas Blideman/SVT

Enligt barnombudsmannen i Ukraina fanns omkring 100 000 barn placerade på olika boenden i landet innan kriget bröt ut.

I videon får du se när barnen anländer till boendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet