Migrationsverket i Stockholm i stabsläge – över 200 asylansökningar om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals gästarbetare och andra ukrainska medborgare befann sig redan i Sverige när kriget bröt ut. Nu söker de hjälp hos Migrationsverket eftersom de inte kan återvända. Samtidigt har över tusen flyktingar från Ukraina sökt asyl i Sverige – många av dem i Stockholm.

– Från att ha ett fåtal asylärenden i veckan har man sedan i måndags tagit emot uppåt 200 ärenden om dagen. Det är en markant skillnad. Handläggarna i receptionen får jobba övertid, vi måste skala upp verksamheten, säger Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

Hundratusentals ukrainare är på flykt i Europa undan krigets förödelse i hemlandet, berättar hon.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

– Sverige kommer göra sitt för att hjälpa de som behöver. Migrationsverkets regionskontor har gått upp i stabsläge och följer utvecklingen noga. Vi kommer inte verkställa några utvisningar till Ukraina.

Hur kan Migrationsverket hjälpa de som flyr?

– De som har arbetstillstånd kan ansöka om att få dem förnyade. Man kan befinna sig i Sverige visumfritt i 90 dagar om man är ukrainsk medborgare men vill man söka asyl kan man också få hjälp med det. De flesta asylsökande, ungefär 80 procent, har ordnat eget boende men vi erbjuder bostad till de som ber om hjälp med det.

Hör Guna Graufelds berätta om flyktingsituationen i videon ovan.

Migrationsverket tar emot 200 asylärenden om dagen bara i Sundbyberg med anledning av kriget i Ukraina. Foto: Aylin Ünal/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet