”Östermalmstorg har fått tillbaka sin värdiga hörnsten” står det bland annat i motiveringen. Foto: Jasmine Gestblom/SVT

Här är årets Stockholmsbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Över 6 000 stockholmare har nu röstat fram sin favorit. Östermalms saluhall tog hem priset som Årets Stockholmsbyggnad 2021.

– I en stad som Stockholm, så är det inte bara viktigt att bygga nytt utan också att ta hand om och förvalta vår historia. Renoveringen och utvecklingen av Östermalms saluhall är ett bra exempel på det, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) i ett pressmeddelande.

Av de 6 294 röster som kom in fick  Östermalms saluhall fick nästan 1 200.

– En fantastiskt fin byggnad har fått tillbaka sin forna glans samtidigt som den har moderniserats. Därför är det roligt att stockholmarna har utsett just Östermalms saluhall till årets Stockholmsbyggnad, säger Joakim Larsson.

Motivering

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Den taktfullt återställda byggnaden förstärker det stilfulla uttrycket. Saluhallens funktioner vänder nu också ansiktet ut mot gatan och förbipasserande stockholmare, vilket underlättar förståelsen av byggnaden. Det elegant restaurerade inre lockar åter in människor till detta mattempel och erbjuder en tidsresa till förra seklet. Östermalmstorg har fått tillbaka sin värdiga hörnsten.”

Tävlingen ”Årets Stockholmsbyggnad 2021” anordnas av Stockholms stad och juryn har bland annat utgått från byggnadens arkitektur, innovation och hållbarhet. Här ser du de tio som gick till final:

  1. Östermalms saluhall. 1 157 röster.
  2. Förskolan Anna. 907 röster.
  3. Vårbergstoppen. 740 röster.
  4. Flora. 654 röster.
  5. Helix. 650 röster.
  6. Bergsvåg. 625 röster.
  7. Sergelhusen. 456 röster.
  8. Medborgarhuset. 433 röster.
  9. Järvabadet. 427 röster.
  10. Kulturhuset. 245 röster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.