Sprängingen av polishusentrén i Helsingborg och skotten mot ett polibefäls villa i Västerås två av de mest uppmärksammade fallen. Foto: Polisen/TT

Här är de mest uppmärksammade attackerna mot polisen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio poliser upplever att de utsätts för mer hot och våld i sitt yrke. Det visar en undersökning från polisförbundet. SVT Nyheter har rapporterat om flera allvarliga attacker mot polisen de senaste åren. Här är en sammanställning av de mest uppmärksammade fallen.

Uppmärksammade fall 2017

6 februari exploderar en personbil i ett bostadsområde i norra Stockholm. Bilen tillhör en polischef. Ingen person skadades fysiskt.

Attacker mot poliser

20 februari sker fyra upplopp i Rinkeby. Polisen avlossade skott efter att ha blivit utsatta för stenkastning i samband med ett gripande.

12 september blir en polismans hustru utsatt för kidnappningsförsök i Botkyrka. Händelsen kopplas till hovrättsförhandlingar om illegal streetracing, som polismannen varit inblandad i.

Polisen kopplade kidnappningsförsöket till olaglig streetracing. Foto: Polisens förundersökning

18 oktober blir entrén till polishuset i Helsingborg sprängd. Fönsterrutor på polishuset och på byggnaden mittemot har också gått sönder, men inga människor kom till skada.

Den misstänkte fångades på övervakningsbilder. Foto: TT/Polisen

31 augusti attackeras polisen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Han blir knivhuggen i nacken och en man grips för knivdådet.

27 november sker en explosion i närheten av polishuset i Uppsala. Ingen kommer till fysisk skada. Regionpolischefen menar att mycket tyder på att detonationen var riktad mot polisen.

Tidigare uppmärksammade fall

2016

  • Ett polispars hus i norra Stockholm vandaliseras mitt i natten. Ett flertal stenar kastas genom fönsterrutor.
  • I samband med en polisinsats blir två poliser skadade i Uppsala. En gärningsman skjuts till döds av polisen.
  • Under en utryckning blir en kvinnlig polis knivskuren i Borås. Flera poliser attackeras av ett ungdomsgäng och en polisbil vandaliseras. En man döms till fyra och ett halvt års fängelse för knivattacken och våldsamt upplopp.
  • En polisbil sätts i brand efter ingripande i Malmö. Händelsen rubricerades som skadegörelse genom brand.

2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot poliser

Mer i ämnet