”Någonting måste göras från politiskt håll”, berättar polisen Victor som egentligen heter något annat. (Bilden är en genrebild och personen på bilden har inget med det här fallet att göra) Foto: TT

Polisen Victor om hotet från kriminella: ”Familjen orolig att jag inte ska komma hem”

Publicerad

Hot och våld har blivit vardag för flera poliser som SVT Nyheter Stockholm har pratat med. Poliserna vittnar om att de får sina privatbilar fotograferade av kriminella, sina fönsterrutor krossade och att de filmas när de lämnar polishuset.
– Familjen har varit orolig över att jag inte ska komma hem efter jobbet, säger polisen Victor.

En av de som utsatts flera trakasserier är polisen Victor. Han berättar om flera hotfulla situationer han varit med om.

– Jag hade jobbat natt och cyklade hem efter passet, då körde en bil upp bredvid och jag hör att det smäller i en vägg. Då ser jag att den stora stenen hade missat mig och träffat väggen. Flera personer i bilen skrek hotfullt, säger han.

”Försökte provocera fram reaktion”

Victor har skyddade personuppgifter på grund av jobbet. Han är tvungen att skydda sin hemadress och sina familjemedlemmar.

– Flera personer har stått och väntat utanför polishuset och filmat mig och mina kollegor. Vid ett annat tillfälle skrek flera män vid en tunnelbanestation, att de skulle knulla mig och min familj. De vet vem jag är och många försökte provocera fram en reaktion, säger han.

Stod utanför förskolan

Victor berättar att flera av de kriminella vet var gränsen går. De är också medvetna om att en anmälan sällan hjälper eftersom att den direkt läggs ner.

– Min närmaste chef tog hoten på allvar, men inte de andra cheferna, och därför slutar man anmäla till slut, för att det inte händer någonting. Myndigheten använder inte alla verktyg i verktygslådan och någonting måste göras från politiskt håll, säger han.

Vid ett tillfälle stötte Victor på de personer som hotat honom tidigare i jobbet, utanför hans barns förskola men den gången gjorde de ingenting mot honom.

– Familjen har varit orolig över att jag inte ska komma hem efter jobbet och det är tufft när man blir utsatt utanför tjänsten.

Victor är ett fingerat namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacker mot poliser

Mer i ämnet