Foto: Polisen/Stefan Johansson

Här är de senaste attackerna mot polisen i Stockholms län

Publicerad

Ett av de mest uppmärksammade fallen är handgranatattacken i Tumba 2015. Och sen dess har attackerna mot poliser fortsatt öka, menar flera poliser SVT Nyheter Stockholm pratat med.

Uppmärksammade fall 2017

I januari attackeras fyra poliser med tre knallskott i samband med ett ingripande i Botkryka.

10 februari blir en polispatrull attackerad i Rinkeby av ett 30-tal personer. Glas och flaskor kastas mot polisen. En polis skadas i samband med tumultet.

6 februari exploderar en personbil i ett bostadsområde i norra Stockholm. Bilen tillhör en polischef som jobbar i Uppsala. Ingen person kom till fysiskt skada.

20 februari sker fyra upplopp i Rinkeby. Polisen avlossade skott efter att ha blivit utsatta för stenkastning i samband med ett gripande.

26 februari påträffas en skarp handgranat vid polishuset i Kista.

20 mars går en man till attack i Fagersjö. En polis och väktare skadas i tumultet. En polisbil fick rutan krossad.

20 mars blir tre kvinnliga poliser attackerade av en aggressiv man i Fagersjö.

31 augusti kastar en ung man flera stenar från ett höghus. Stenarna var nära att träffa en polispatrull. Mannen dömdes till försök till grov misshandel, till fängelse i ett år och sex månader.

31 augusti attackeras polisen Ted Eriksson. Han blir knivhuggen i nacken och en man grips för knivdådet.

12 september blir en polismans hustru utsatt för kidnappningsförsök i Botkyrka. Händelsen kopplas till hovrättsförhandlingar om illegal streetracing, som polismannen varit inblandad i.

2 december misshandlas en polisman vid en nazistdemonstration på Södermalm. Polisen försökte stoppa ett slagsmål mellan nynazisterna och motdemonstranterna.

Uppmärksammade fall 2016

Polisparets hus i norra Stockholm vandaliseras mitt i natten. Ett flertal stenar kastas genom fönsterrutor.

Poliser attackeras vid tunnelbanan i Rinkeby. Personer kastade tre bangers mot polismännen.

Uppmärksammade fall 2015

I augusti kastas en handgranat mot en polisbuss i Tumba. En 18-årig man blir frikänd för handgranatsattacken men döms för andra brott, som grovt rån och grovt vapenbrott.

Poliser attackeras med Molotov-cocktails av ett ungdomsgäng i Tensta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer