Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när SVT:s reporter träffar den upphittade pytonormen. Foto: SVT

Här är den två meter långa tigerpytonormen som hittades i Danderyd

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Danderyd fick en chockerande överraskning när de hittade en två meter lång pytonorm ute i det fria. Ormen, som transporterades till Skansenakvariet efter ett polisingripande, är fortfarande inte eftersökt av någon ägare.

I helgen hittades en två meter lång pytonorm i ett buskage i Danderyd.

– Den låg där, hux flux, och skrämde slag på de boende där omkring. De ringde polisen som kom och höll sig på behörigt avstånd, berättar Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.

Bor på Skansen tills ägaren hittas

Polisen kontaktade Skansen direkt och efter att arten identifierats och poliserna försäkrats om att ormen var ofarlig kunde de transportera den till Skansenakvariet.

– Här får den bo nu i ett par veckor framöver. Den är formellt hittegods, eftersom att ingen ägare har hört av sig. Det är inte så enkelt för en pytonorm att rymma, så det kan vara så att någon har velat bli av med den, säger Jonas Wahlström.

Det är ovanligt att så stora ormar släpps ut i det fria, och att en pyton varit på rymmen har bara hänt en gång tidigare vad Wahlström kan erinra sig. Däremot, berättar han, är det vanligt att sköldpaddor släpps ut när ägarna tröttnat – bara i Stockholm lämnas över 30 stycken in varje år till akvariet.

– De hoppas väl att den ska hittas och tas hand om av andra.

Ormen mår bra

Pytonormen, som på grund av att den är albino med gula inslag, är ovanlig och dyr. Vid upphittandet var den ovanligt slank, men enligt Wahlström mår den bra.

Hör inte ägaren av sig kan polisen överlåta till Skansenakvariet att hitta ett lämpligt hem, troligtvis en annan djurpark, för ormen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer