Man döms till fem års fängelse för knivattack på polis

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som knivhögg polismannen Ted Eriksson vid Medborgarplatsen på Södermalm döms för mordförsök till fem års fängelse och livstids utvisning.

– Det viktiga är att han har blivit dömd för mordförsök, säger Ted Eriksson till SVT Nyheter Stockholm.

Mannen döms även för två fall av misshandel på en gymnasieskola några dagar före mordförsöket på polismannen.

Det var i slutet av augusti förra året som mannen attackerade polisen Ted Eriksson och knivhögg honom i nacken. Enligt domen var gärningsmannen på plats vid Medborgarplatsen dagen före dådet, och på vägen dit fotograferade han en monter med knivar.

Nästa dag, strax innan överfallet, köpte mannen en kökskniv med ett cirka 20 centimeter långt knivblad – en kniv han sedan attackerade polisen Ted Eriksson med.

– Första tanken var att det här är någon som skojar med mig, men den tanken försvann snabbt när jag kände att det här är något allvarligt. Min kollega började ju skrika på gärningsmannen: ”Stanna jag skjuter” och då ser jag ju den här kniven och förstår då att jag har blivit knivhuggen i nacken, har Ted Eriksson tidigare sagt till SVT.

100 000 kronor i skadestånd

Tingsrätten har beslutat att mannen ska betala 100 000 kronor i skadestånd till Ted Eriksson i ersättning för kränkning.

– Just nu betyder det inte speciellt mycket. Ens liv är ens liv, och pengar är pengar. Det är svårt att sätta pengar på känslor, det har varit svårt att leva i en bubbla i sju månader, från attacken till i dag, säger Ted Eriksson och fortsätter:

– Man vet ju inte om det slutar med domen i tingsrätten eller om det överklagas och tas vidare. Men visst, det är ju ett skadestånd som ska kompensera en händelse.

Döms även för misshandel

Mannen döms även för att ha misshandlat två personer på Tyresö gymnasium vid två olika tillfällen några dagar innan knivattacken på Ted Eriksson. Även till dem ska mannen betala skadestånd på 11 250 respektive 5 625 kronor. Ytterligare en person döms i samband med den ena misshandeln till ungdomstjänst i 50 timmar.

Lider inte av allvarlig psykisk störning

Gärningsmannen har själv sagt att han inte hade för avsikt att döda polisen. Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

Även en medicinsk åldersbedömning har gjorts då mannen påstod att han var 17 år vid händelsen. Men under polisutredningen kom det fram att mannen var över 18 år.

Vill du få senaste nytt från SVT Nyheter Stockholm? Installera pushnotiser direkt i mobilen genom att ladda ner SVT Nyheters app, gå till ”inställningar”, klicka på ”notiser” och välj sedan ”Stockholm”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.