Foto: TT/SVT

Hovrättsdomen dröjer efter nya bevis

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsdomen mot den man som i Stockholms tingsrätt dömdes till fem års fängelse för knivattacken mot polismannen Ted Eriksson dröjer efter att ny bevisning framkommit.

– Jag hoppas att man ska döma honom som över 21, säger Clea Sangborn, Ted Erikssons målsägandebiträde.

Det var i slutet av mars som en man dömdes för knivattacken mot polismannen Ted Eriksson i Björns trädgård på Södermalm i slutet av augusti förra året. Stockholms tingsrätt dömde mannen till fem års fängelse och livstids utvisning. Han skulle dessutom betala 100 000 kronor i skadestånd till Ted Eriksson.

Gärningsmannen hävdade att han var 17 år vid gärningstillfället men under polisutredningen kom det fram att mannen var över 18 år. Ålderbedömningen gav honom dock straffrabatt då man enligt rättspraxis döms till hälften av straffvärdet när man är 18 år.

Uppgifter: Gärningsmannen 25 år

Försvaret överklagade domen. De ville att straffet skulle sänkas och att utvisningsbeslutet skulle ändras. Domen från Svea hovrätt skulle ha kommit klockan 11 under tisdagen.

Men efter uppgifter i tidningen Expressen, där den dömde gärningsmannens mamma berättat att mannen är 25 år, skjuts domslutet fram. Ted Erikssons målsägandebiträde vill nämligen att journalisten bakom artikeln ska bli hörd i målet.

– Det har handlat mycket om ålder i det här målet. När artikeln kom ansåg både jag och åklagaren att journalisten skulle bli förhörd. I min värld tycker jag att det är en viktig uppgift som han har lämnat i sin artikel, säger Clea Sangborn, Ted Erikssons målsägandebiträde.

”Juridiken kan hindra det”

Vad kan det innebära för straffvärdet?

– Det är en bra fråga. Jag hoppas att man ska kunna döma ut ett straff som för en vuxen, säger Clea Sangborn.

Det kan dock finnas juridiska hinder: Det är varken Clea Sangborn eller åklagaren som har överklagat tingsrättens dom.

– Det är försvaret som klagat på domen men jag hoppas att man ska döma honom som över 21. Då skulle han kunna få dubbelt så högt straff. Rätt ska vara rätt om det finns uppgifter som talar för att han är äldre. Men juridiken kan hindra det.

SVT har varit i kontakt med Lina Modin, administrativ redaktionschef på Expressen. I ett SMS skriver hon: ”Om en medarbetare på redaktionen kallas till förhör så medverkar de med Expressens advokat närvarande”.

SVT har sökt mannens försvarsadvokat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.