Foto: TT/SVT

Polisen Ted: ”Innerst inne önskar man att det rättsliga ska vara över”

Uppdaterad
Publicerad

Domen efter knivattacken mot polismannen Ted Eriksson har överklagats av den dömde mannens försvarsadvokat.

– Innerst inne önskar man att det rättsliga ska vara över. Det tar ändå mycket tid och kraft av en. Men jag var inställd på en överklagan, säger Ted Eriksson.

Det var i slutet på mars som en man dömdes till fem års fängelse och livstids utvisning efter att ha knivhuggit Ted vid Medborgarplatsen på Södermalm. Nu har domen överklagats av mannens försvarsadvokat.

– Det var ganska väntat då det är ett allvarligt brott med långa påföljder. Sen önskar man innerst inne att det rättsliga ska vara över. Det tar ändå mycket tid och kraft av en. Men jag var inställd på en överklagan, säger Ted Eriksson.

”En ytterst feg handling”

Vad tror du att överklagan kommer att resultera i?

– Jag tror och hoppas att hovrätten mer eller mindre kommer att fastställa tingsrättens bedömning. Skulle det bli ändringar hoppas jag på straffskärpning då det är mot polis och på sättet mordförsöket utfördes, bakifrån och helt oprovocerat. En ytterst feg handling.

Har fått nacksmärtor som kan vara bestående

Tingsrätten beslutade även att mannen ska betala 100 000 kronor i skadestånd till Ted Eriksson i ersättning för kränkning.

– Jag hoppas att de fastställer eller höjer ersättningen då det gjorts på detta oprovocerade sätt som gör det ännu mer kränkande och svårare att leva med, då känslan av att inte vara helt trygg infinner sig och förmodligen inte någonsin kommer att gå över. Det är en stor inskränkning på en människas liv, att inte känna sig trygg fullt ut. Sen har jag fått nacksmärtor som kan vara bestående.

”Jag vet att den mannen ville döda mig”

Hur tror du att du kommer att reagera om brottsrubricering och/eller straffet ändras?

– Jag kommer att bli ytterst förvånad men för mig är det otänkbart. Jag vet att den mannen ville döda mig med ett knivhugg i nacken. Om det mot förmodan skulle bli en annan rubricering så kommer det att vara ett stort nederlag, inte bara för mig utan för alla oss poliser och även andra som blivit utsatta på detta sätt, säger Ted Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.