– Pengar kan aldrig kompensera det som hänt, säger polisen Ted Eriksson. – Pengar kan aldrig kompensera det som hänt, säger polisen Ted Eriksson. Foto: SVT

”Jag lever och det är det viktiga”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter Stockholm når polisen Ted Eriksson har han just tagit del av domen mot mannen som knivhögg honom i somras vid Medborgarplatsen.

– Jag får leva med den här händelsen i resten av mitt liv. Det finns saker som gör en nedstämd ibland, men jag har även blivit starkare på vissa plan. Jag får omvända den här onda gärningen till något gott, säger Ted Eriksson som kommer att fortsätta arbeta som polis.

Mannen som knivhögg Ted Eriksson i nacken vid Medborgarplatsen i slutet av augusti förra året dömdes idag för mordförsök till fem års fängelse och livstids utvisning.

Ted Eriksson är nöjd med att mannen döms för mordförsök och inte något lindrigare.

Knivattack mot polis vid Medborgarplatsen

– Jag har blivit utsatt för ett mordförsök, och att han döms för mordförsök är det viktiga, säger Ted Eriksson.

Hur ser du på att du oprovocerat attackerades?

– Det var en extrem händelse som var riktad mot polisen, och inte mot mig personligen. Det har väl mildrat det lite. Men det är väldigt allvarligt när man attackerar polisen som väljer att skydda andra människor så att vi ska ha ett fungerande samhälle. Nu var det tur att det gick som det gick, säger Ted Eriksson.

”Du kan omkomma i tjänsten”

Hur har det här påverkat din syn på polisyrket?

- På sätt och vi har händelsen stärkt min bild av att polisyrket är viktigt, men det har blivit mer uppenbart för mig att risker kan hända. Du kan omkomma i tjänsten. Men risken är liten och det gäller för myndigheter och regeringen att riskerna minimeras för att sådant inte ska kunna hända mig eller någon annan.

Ted Eriksson upplever att det i somras och höstas var mycket hot och våld som riktades mot polisen och poängterar vikten av att polisens arbete fungerar, för demokratins skull.

– Det är viktigt att diskutera det för att ingen ska få ett övertag på polisen. Vi vill som sagt ha bra poliser, och vi vill inte heller att någon ska bli skrämd från att bli polis.

”Jag får jag leva med den här händelsen i resten av mitt liv”

Hur mår du idag?

– Förhållandevis bra. Jag lever och det är det viktiga. Sedan får jag leva med den här händelsen i resten av mitt liv. Vissa tankar skulle man velat vara utan, och andra tankar får man helt enkelt leva med. Det finns saker som gör en nedstämd ibland. Men jag har även blivit starkare på vissa plan, säger Ted Eriksson.

Ted Eriksson beskriver att han fortfarande har fysiska men efter attacken.

– Jag har en del värk i nacken men annars mår jag fysiskt bra.

När tror du att du kommer att känna att det är helt färdigt?

- Man vet ju inte om domen kommer att överklagas, men när det rättsliga är klart då kan man mer eller mindre packa ihop det här kapitlet och gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack mot polis vid Medborgarplatsen

Mer i ämnet