Vera Wrange – landets yngsta kultur och fritidschef Foto: privat

Här är landets yngsta kulturchef

Publicerad

Vera Wrange, 17 år från Grisslinge, knep sommarjobbet som kultur- och fritidschef i Värmdö i sommar.

En unik satsning där tonårschefen under två veckor ska leda arbetet och förhoppningsvis komma med nya skarpa förslag.

– Det känns jättekul, så klart, men också nervöst. Ser detta som en möjlighet att få vara med och påverka det som sker i kommunen framöver, säger Vera Wrange när vi når henne på telefon.

Vill locka de äldre tonåringarna

Vi har tidigare berättat om Fredrik Nornvall, den ordinarie chefen, som vill ersätta sig själv med en tonåring under sina semesterveckor.

LÄS MER: Tonåring sökes som kulturchef

Fredrik Nornvall, kultur-och fritidschef på Värmdö kommun, går på semester och ersätter sig själv med en tonåring. Foto: Emelie Häger

Kultur- och fritidsverksamheten riktar sig främst till unga och idag är det svårt att nå vissa grupper, främst de lite äldre tonåringarna. Fredrik Nornvall hoppas att få tips och råd inför framtiden från den tillfälliga tonårschefen.

– Vi fick in cirka 60 bra ansökningar, många kvalificerade ungdomar. Vi intervjuade två, och Vera stack ut. Hon hade många bra och konkreta idéer kring hur vi kan nå fler och utveckla våra aktiviteter framöver, säger Fredrik Nornvall kultur- och fritidschef i Värmdö kommun

Vikarien vill nå en ny målgrupp

Vera Wrange går på en teaterlinje och har under åren provat på många olika aktiviteter i kommunens regi.

Enligt henne är det främst den vita medelklassens barn som deltar i mycket av det som erbjuds, något som hon vill förändra.

– Det finns bra aktiviteter som är gratis, bland annat framtidslabbet, musik och dansklasser, men som många unga inte känner till. Hur ska vi finna dem? Det finns ett utbud som borde passa fler, men informationen når inte fram. Jag ska titta på hur vi kan använda sociala medier bättre, vi måste söka upp de unga där de finns idag.

Börjar efter midsommar

Nästa vecka börjar allvaret. Att utveckla kommunikationen på sociala medier, sätta sig in i de olika verksamheterna och komma med förbättringsförslag och att coacha och leda arbetet för de dryga 40 medarbetarna står bland annat på schemat.

Hur tycker du själv att en bra chef ska vara?

– Viktigast är att lyssna, återkomma med frågor, inte ge avslag på förslag, utan föra en bred dialog.

Vad ser du som din största utmaning i jobbet?

– Att jag själv är en ungdom som ska möta vuxna och föra en dialog med dem, det kan bli lite tufft.  Det känns viktigt att kunna ta plats och bli lyssnad till.

Vad tycker du är bäst med denna idé?

– Att jag som är ung får en chans att vara med och fatta beslut kring vår framtid. Vi har inte de äldres erfarenhet och kunskap men kanske de mest kreativa och relevanta lösningarna för att nå fler unga framöver.

Tonårschefens arbetsuppgifter:

  • Coacha ledare och medarbetare i att planera och utforma verksamhet så att den passar barn och unga på bästa möjliga sätt.
  • Identifiera, analysera och dokumentera förbättringsåtgärder som gör att verksamheten ytterligare kan utvecklas – stort som smått.
  • Bidra till att utveckla nya enkla former för dialog och medskapande.
  • Ansvara för kommunikation via social media.

Källa: Värmdö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.