Foto: Anders Nordqvist, SVT

Här är huset som försenar tunnelbanebygget till Nacka

Uppdaterad
Publicerad

Ett överklagande från ett fastighetsbolag riskerar att stoppa utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka. Förseningen kan kosta skattebetalare 100 miljoner kronor i månaden, enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

I september fastställde Trafikverket järnvägsplanen att bygga ut tunnelbanans blå linje till Nacka och Söderort. Utbyggnaden kostar 14,4 miljarder kronor och finansieras av stat, region och de kommuner som får ny tunnelbana.

Men nu riskerar bygget att försenas eftersom det kommit in en överklagan från bolaget Fastighets AB Hovslagaren som äger ett hus på Blasieholmen. Nu måste regeringen avgöra ärendet, vilket kan ta mellan sex och 18 månader.

– Det här innebär ett tvärstopp för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka i nuläget. Det riskerar att bli kostsamt eftersom vi måste hålla igång organisationen under den tid som prövningen pågår, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Enligt förvaltningen kan det bli en kostnad på 100 miljoner kronor i månaden men summan är preliminär och inte helt fastställd enligt trafikregionrådet.

Vill att regeringen häver beslutet om järnvägsplanen

I överklagan står att Fastighets AB Hovslagaren vill att regeringen i första hand beslutar att häva Trafikverkets beslut att fastställa järnvägsplanen. I andra hand att det läggs ytterligare skydd mot störningar under tunnelbanebygget.

Under Blasieholmen finns redan en arbetstunnel som byggdes på sjuttiotalet i samband med att Kungsträdgårdens tunnelbana blev till. Den ska grävas fram igen för att användas till att frakta bort sten efter att nya tunnlar sprängts. Under två till tre år ska massorna skickas iväg från Blasieholmen.

SVT nyheter har sökt företaget Fastighets AB Hovslagaren, som har en koppling till den världskände regissören Jonas Åkerlund, men de har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.