Följ med SVT:s team upp på taket till Stockholms första hyresfastighet som producerar mer el än det förbrukar. I videon får du veta mer om hur det går till. Foto: Pia Heick/SVT

Här är hyreshusen som är självförsörjande på solel

Uppdaterad
Publicerad

I Norra Djurgårdsstaden ligger Stockholms första flerbostadshus som producerar mer el än vad fastigheten förbrukar under ett år. Tak och fasader täcks med 730 kvadratmeter solpaneler. Som komplement används bergvärme och spillvärme.

Det första hyreshuset i Stockholm som drivs med solel fyller nu ett år. Hyresgästerna flyttade in i augusti 2019 och nu – ett år senare – visar det sig att självförsörjningen fungerat över förväntan.

– Husen producerar mer el på årsbasis än de förbrukar. Vi har till och med kunnat sälja lite överskottsel, säger Mona Norbäck som är energiansvarig på det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem som byggt husen.

Taken är sneda och vridna för att solinstrålningen ska maximeras. Foto: Pia Heick/SVT

Allt fler hus får solpaneler

Stockholmshem, som äger ungefär 27 000 hyresrätter i Stockholm, har som mål att tio procent av elanvändningen ska komma från solenergi år 2040.

– Så fort vi bygger nya bostäder kollar vi om det är lönsamt att sätta upp solceller. Även flera befintliga fastigheter i till exempel Sätra, Hökarängen och Hammarby sjöstad har fått solpaneler, säger Mona Norbäck.

I plusenergihuset i Norra Djurgårdsstaden täcks tak och fasader med 730 kvadratmeter solpaneler. Foto: Pia Heick/SVT

Lönsam investering

Det är dyrt att installera solpaneler, men enligt Mona Norbäck är det en investering som lönar sig på sikt eftersom elkostnaderna minskar.

– Solcellerna har blivit både bättre och billigare, och batterierna där solenergin lagras har blivit effektivare.

Solinstrålningen i Stockholmsregionen är hög och därför kan det löna sig att installera solceller på fastigheter som gör av med mycket energi. Foto: Mattias Lodding/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.