Foto: SVT Grafik

Bofasta lämnar öarna i Norrtälje

Uppdaterad
Publicerad

På 10 av 14 öar i Norrtälje kommun minskar den fasta befolkningen. Ökade krav på bekvämlighet, är en av anledningarna, enligt kommunalråd Anders Olander (C). I övriga Stockholms län är utvecklingen en annan.

En levande skärgård där alltfler väljer att bosätta sig, det är Norrtälje kommuns uttalade mål. Men siffrorna talar ett annat språk, de senaste åren har andelen bofasta minskat stadigt.

– Jag tror att det beror på att man ställer högre krav idag, det är svårt att bo på de öarna, säger Anders Olander (C) kommunalråd i Norrtälje.

Stora öar lockar mer

För att underlätta för de fastboende i skärgården vill kommunen öka servicen på fastlandet.

– Bor man på en ö så måste man ha ett fäste på landsidan. Tillsammans med Länsstyrelsen satsar vi på att utveckla sådana replipunkter, säger Olander.

Antal folkbokförda på öar utan broförbindelse i Norrtälje skärgård 2018. Förändring från 2012 inom parantes.

Blidö 569 (-18)

Yxlan 354 (-1)

Högmarsö 30 (0)

Tjockö 43 (-16)

Arholma-Idö 58 (-6)

Själbottna 5 (-3)

Löparö 14 (+6)

Stomnarö 13 (0)

Söderöra 18 (-2)

Norröra 9 (-1)

Svartlöga 7 (+5)

Gräskö 21 (-5)

Fejan 6 (-4)

Stora Enskär 7 (-4)

Källa: Norrtälje kommun

I övriga Stockholms län är trenden en annan. Trots att nära hälften av öarna tappar bofast befolkning bidrar öar som Ljusterö och Rindö, dit det går vägfärja, till att befolkningen i Stockholms skärgård ökat med drygt 500 personer mellan 2010 och 2018.

Flyttmönstret i länets skärgård

Folkbokförda på öar, med 10 eller fler bofasta, utan broförbindelse. Norrtälje kommun undantagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.