Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna och Johan Pensar visar var de vill bygga en skärgårdsby på Löparö i Norrtälje kommun. Foto: SVT/Erika Walukiewicz

Familjen Pensar bröt avfolkningstrenden – nu vill de bygga skärgårdsby

Publicerad

Familjen Pensar på Löparö i Norrtälje skärgård har stora planer för att öka den fasta befolkningen. På en ö med 14 bofasta vill de bygga en skärgårdsby med 28 bostäder. Men förslaget har mött motstånd i det lilla samhället där de flesta har sommarhus.

För fem år sedan flyttade Anna och Johan Pensar från Stockholm till den lilla S-formade ön Löparö två mil söder om Norrtälje. Sedan flytten har familjen vuxit och med sina två barn har familjen bidragit till att den fasta befolkningen ökat på Löparö – ett trendbrott för öarna i Norrtälje.

Nu vill de få fler barnfamiljer att följa efter.

– Intresset är jättestort, vi har 60-70 intresseanmälningar. Många barnfamiljer, primärt sådana som bor i Stockholm vill flytta ut hit, säger Johan Pensar.

Avlopp och tillgänglighet är stora utmaningar

På en bit av sin mark planerar de att stycka av tomter och bygga 28 villor i sekelskiftesstil med en bro från fastlandet. Men Norrtälje kommun är tveksam till den lösningen.

– Det tror vi nog inte är realistiskt i framtiden. Ska man bygga där så blir det nog att ta sig via båt, säger kommunalråd Anders Olander (C).

På onsdagen fick familjen veta att den planansökan de har lämnat in till Norrtälje kommun ska på ytterligare en remissrunda. Nu hoppas de på besked under våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer