Pieter van Wyk och Louis Riddez jobbar som överläkare på traumaenheten på Nya Karolinska i Solna. Foto: SVT/Frida Claesson

Här är läkarna som möter skottskadorna

Uppdaterad
Publicerad

Att ta emot skottskadade patienter har blivit allt vanligare för kirurgerna på Nya Karolinska. I snitt handlar det om en patient i veckan – och offren blir allt yngre.

Till traumaenheten på Nya Karolinska sjukhuset i Solna kommer alla typer av svårt skadade patienter. Det handlar om de som varit med om trafikolyckor, fallolyckor och de som råkat ut för grovt våld som skott- och knivskador. De senaste åren har läkarna tagit emot allt fler skottskadade patienter.

– En skottskada har blivit som ett normalläge, säger överläkaren Louis Riddez.

”Undrar vad ungarna håller på med”

Det personalen däremot inte vant sig vid är den unga åldern på en del av de skottskadade patienterna. Det handlar i vissa fall om barn i yngre tonåren.

”Vissa hinner avlida”

Sjukhuset är regionens enda mottagande enhet för svårt skadade med ett upptagningsområde som omfattar cirka 2,5 miljoner individer. Traumaenheten på Nya Karolinska tar emot drygt 1500 patienter om året och runt 14 procent av patienterna, över 200 personer har utsatts för knivhugg eller skottskador.

Louis Riddez, överläkare på traumaenheten. Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

– En del av patienterna kommer ju inte hit utan de hinner avlida, säger Louis Riddez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.