Dödsskjutningarna i Stockholm – få gärningsmän döms

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har svårt att komma åt de kriminella grupperingarna bakom dödskjutningarna. 15 döda hittills i år – och sedan 2011 har ett endast ett fåtal utredningar lett till fällande dom. Bakom många av skjutningarna står löst sammansatta nätverk, inte välorganiserade gäng, förklarar polisen.

– Det här är ganska illojala grupperingar. De har en taskig impulskontroll och är lättkränkta, säger Gunnar Appelgren på Stockholmspolisen.

Totalt har polisen i region Stockholm 61 utredningar om dödsskjutningar sedan 2011, och SVT Stockholm kan nu berätta att bara tio utredningar lett till fällande dom.

Så lyckas polisen med mordutredningarna

Enligt Brottsförebyggande rådets senaste rapport ligger det dödliga våldet nu på den högsta nivån sedan mitten av 90-talet inom den kriminella miljön. De som skjuter sitter på ett stort våldskapital men enligt polisen tillhör de inte etablerade gäng.

Dödsskjutningarna i Stockholm

Vad säger forskningen?

Det öppna våldet är som störst i början av den kriminella banan. Ju mer organiserad kriminalitet desto mindre våldsbenägenhet, enligt Gunnar Appelgren.

– När man går upp i struktur vill man komma bort från våldet. Det drar bara på sig myndigheternas ögon, säger Gunnar Appelgren, gängexpert hos polisen i Stockholm.

Straffrabatt till kronvittnen?

Rösterna om hur dödsskjutningarna ska stoppas är många och höga. Regeringen ska nu utreda möjlighet till anonyma vittnen, kronvittnen och utökat vittnesskydd för att fler ska våga medverka i utredningarna.

Gunnar Appelgren hos polisen välkomnar införandet av strafflindringar för så kallade kronvittnen.

– Systemet har funkat i bland annat Italien under maffiatiden.

Detta är ett kronvittne

System med kronvittnen finns inte i svensk rätt idag.

Ett kronvittne får fördelar som straffbefrielse eller strafflindring i utbyte mot uppgifter, som till exempel att vittna mot medbrottslingar. Ett motiv till införande uppges vara att vittnet, i och med uppgiftslämningen, äventyrar sin egen säkerhet allvarligt.

Kronvittnen förekommer bland annat i Danmark och Norge och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Stockholm

Mer i ämnet