Mariam och Fatimas bror blev skjuten till döds. Trots att flera personer såg händelsen var det ingen som vågade vittna.

Deras bror blev skjuten – ingen vågade vittna

Uppdaterad
Publicerad

Fatima och Mariams bror Musse, känd som ”Flow”, blev skjuten till döds i ett trapphus i Tensta. Flera vittnen befann sig på platsen, men ingen vågade vittna. Vapnet hittades inte och den misstänkte släpptes fri.

Den 18 augusti 2017 hittades Flow skjuten i ett trapphus i Tensta. Han fördes till sjukhus och avled senare på kvällen av sina skador. När systrarna Mariam och Fatima Faraj kom till sjukhuset hade deras bror redan avlidit.

– Min mammas händer var fulla av blod. Hon sade att han gått bort, säger Mariam Faraj.

Dödsskjutningarna i Stockholm
Flow sköts till död i ett trapphus i Tensta 2017. Foto: Privat

Ingen vågade vittna

I början av förundersökningen ställde flera personer upp på att vittna för polisen, men en efter en drog de tillbaka sina berättelser. Fallet gick därför inte vidare till rättegång och den misstänkte släpptes fri.

– Min bror blev skjuten på så nära håll att det fanns krut på både den misstänktes och min brors händer, säger Mariam.

Polisen sökte efter mordvapnen men fann det aldrig. Foto: Förundersökningen

Dömdes för innehav av mordvapnet

Den misstänkte dömdes för bland annat vapeninnehav av det vapen som ”Flow” sköts med – trots att vapnet aldrig återfanns. Men systrarna är inte förvånade över att ingen vittnade.

– Självklart vågar ingen vittna. I vårt samhälle går det inte att vittna, säger Mariam Faraj.

”Heter man Mohammed spelar man ingen roll”

Systrarna är kritiska till politiken kring hela vittnessystemet och menar att mord utreds och bedöms olika mellan olika stadsdelar.

– Det känns som att våra liv i förorten inte är lika viktiga som andra människors. För det är ingen som tar tag i det här. Det är ingen som bryr sig, säger hon.

Så många har dömts för skjutningarna

Mellan 2011 och 2018 har bara var sjätte dödsskjutning lett till fällande domar, något SVT Stockholm tidigare rapporterat om. Regeringen ska nu utreda möjligheterna till anonyma vittnen, kronvittnen och utökat vittnesskydd för att fler ska våga medverka i utredningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Stockholm

Mer i ämnet