Följ med ansvarige läkaren in till Karolinskas tryckkammare. Foto: Moa Ferm/SVT

Karolinska testar syrgas i tryckkammare mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Just nu testas en ny behandling mot covid-19 bland annat på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Forskare vill undersöka om syrgasbehandling i tryckkammare kan vara effektivt i bekämpningen av viruset.

Den multinationella läkemedelsstudien leds av forskare vid Karolinska Institutet och 200 patienter ska inkluderas. Och när några resultat går att se är ännu oklart.

– Det beror på hur snabbt vi kan få patienter att delta. Det är en prioriteringsfråga för just nu pågår mycket forskning på covid-19, säger Anders Kjellberg, bitr. överläkare som leder studien vid Karolinska universitetssjukhuset.

Läs mer om studien här.

HBO innebär att man får en kort behandling med en extremt hög halt syrgas i en tryckkammare. Metoden har använts i nästan 100 år, bland annat för att behandla dykarsjuka, och riskerna bedöms vara små.

Källa: Karolinska Institutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.