Här blir äpplen drivmedel

Uppdaterad
Publicerad

I år finns det extremt mycket äpplen i villaträdgårdarna – något som kan upplevas som ett problem för vissa. 

– Det blir mycket äpplen. Vi har gjort äppelpaj, äppelkräm och så har vi mustat. Nu har vi plockat av tre träd och har fortfarande ett kvar, säger Johanna Meschke, som plockar ihop äpplena i sin trädgård. 

Men ångesten för att äpplena bara går till spillo kan botas. Fem återvinningscentraler i Stockholm tar gärna hand om alla äpplen de får. 

Fossilt bränsle kan ersättas med biogas

Många av äpplena som kastas på återvinningscentralen skulle mycket väl kunna gå att äta. Men istället för att kasta ett äpple i papperskorgen så kan man göra miljön en tjänst genom att välja återvinningscentralen.  

– Den stora nyttan är att man kan ha det som drivmedel i bilar och bussar. Man kan ersätta fossilt bränsle med biogas istället, säger Carin Kvillborn, teknisk utredare Stockholm Vatten.

Får ni in mycket frukt? 

– Ja, förra året fick vi in 235 ton fallfrukt och det kan man åka elva varv runt jorden med en biogasbil, säger Carin Kvillborn, teknisk utredare Stockholm Vatten.

Från september och fram till jul kan man kasta fallfrukt i separata containrar på dessa platser:

  • Bromma återvinningscentral
  • Lövsta återvinningscentral
  • Sätra återvinningscentral
  • Östberga återvinningscentral
  • Återvinningscentralen Trädgård

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer