Bzzt vd Sven Wolf Foto: SVT/Bzzt

Här bryter podtaxin mot trafikreglerna – med flit

Uppdaterad
Publicerad

I dag får podtaxibolaget Bzzts fordon inte köra i kollektivtrafikkörfälten. Efter att ha fått nej från Stockholms stad protesterade bolaget i dag genom att under tre timmar köra just i kollektivtrafikkörfälten runtom i staden.

– Det känns inte som att vi har något val längre, säger företagets vd Sven Wolf.

Tanken med kollektivtrafikkörfälten är att vissa fordon ska komma fram snabbare, som bussar i linjetrafik och färdtjänst, men även taxibilar och i vissa fall motorcyklar kan också få köra i körfälten.

Podtaxifordonen räknas dock inte som taxibilar utan klassas som EU-mopeder och får därför inte köra i bussfiler som är skyltade för taxi. Bzzt har försökt få staden att ändra sig, men utan framgång.

”Ingenting händer”

– Vi har pratat med tjänstemän, politiker och opinionsbildare. Vi har till och med pratat med regeringen! Alla är positiva och gillar det vi gör, men det händer ingenting. Det är dags att gå från vackra ord till handling, säger Sven Wolf.

Som en följd kör podtaximopederna i bussfilerna i dag mellan klockan 11 och 14.

-Ja, det känns inte som att vi har något val längre. Förutom att det kommer kännas bra, så hoppas vi faktiskt lite på att åka fast. För det kanske krävs en rättssak för att Stockholms stad ska vakna, säger Sven Wolf.

Ser inget problem

Sven Wolf tror inte att deras poddar skulle stoppa upp busstrafiken om de fick köra i bussfilen.

– Vi ser inte att det kommer att bli ett problem. Än så länge är vi 48 poddar, och de här fordonen är hälften så långa som en vanlig bil och vi har tusentals traditionella fossiltaxibilar i staden så det kommer att bli en marginell skillnad.

Räknas inte som taxi

Enligt trafikkontoret på Stockholms stad är Bzzts fordon inte registrerade som yrkestrafik i vägtrafikregistret och kan därför inte räknas som taxi i lagens mening. Därför får de inte köra i bussfilerna.

Men enligt trafikförordningen kan kommuner göra undantag och tillåta andra fordon.

– Då måste man göra en enskild bedömning på varje plats, det går inte att göra ett generellt undantag, säger Jarina Edlund, jurist på Stockholms stad, och lägger till:

– Kollektivtrafikfilerna är först och främst till för kollektivtrafiken, det är de som ska köra där och inget annat. Sedan finns det rekommendationer att tillåta andra och det är taxi och färdtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.