40 miljoner kronor kostar den nya Folke Bernadottes bro som ska minska trängseln på Djurgårdens övriga broar. Foto: SVT

Här lyft Djurgårdens nya bro på plats

Uppdaterad
Publicerad

En ny bro över Djurgårdsbrunnsviken mellan Tekniska museet och Rosendal ska minska trängseln efter Djurgårdsvägen. I september invigs Folke Bernadottes bro och idag lyftes delar av bron på plats.

Djurgården har omkring 15 miljoner besökare per år och med en ny gångbro hoppas Kungliga Djurgårdsförvaltningen att koppla ihop Djurgårdens museer med Rosendals slott. Under stora delar av 1800-talet låg en pontonbro på samma plats som Karl XIV Johan använde för att rida över vattendraget.

Bron blir hela åttio meter lång och överbryggar kanalen mellan Museiparken och Rosendal med ett enda smäckert spann av stål. Det första spadtaget för brobygget togs i oktober 2018.

Namnet på den nya bron är till minne av greve Folke Bernadotte. Han utsågs efter andra världskriget till FN:s förste medlare. Folke Bernadotte var bosatt i Dragongården som är belägen intill Museiparken

Bron över viken är precis den plats där Karl XIV Johan lät bygga flottbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer