Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter filma besöket på skönhetskliniken med dold kamera och hör vad läkaren säger när han konfronteras. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Här erbjuds SVT:s reporter botox – på förbjuden skönhetsklinik i Stockholm

Publicerad

En fara för patienters liv och hälsa, smugglade preparat och en läkare som saknar svensk läkarlegitimation. En skönhetsklinik i Stockholm har förbjudits bedriva sin verksamhet – men är trots det öppen. SVT:s reporter besöker kliniken och utger sig för att vara en kund som vill ha en konsultation för en botoxbehandling.

Sedan en ny lag i juli 2021 har den som bedriver en skönhetsklinik till stora delar samma ansvar som vårdgivare i hälso- och sjukvården. Det innebär bland annat att det ska vara legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som utför behandlingarna.

I år har två kliniker i Stockholms län förbjudits att bedriva sina verksamheter – för första gången i länet sedan den nya lagen. I hela landet har en handfull kliniker fått förbud de senaste åren. Men en av klinikerna i Stockholm är fortfarande igång, trots att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, förbjöd verksamheten i april.

Visar upp falsk läkarlegitimation

Skönhetskliniken drivs av en utländsk läkare. När SVT besöker honom i början av maj visar han upp dokument på svensk läkarlegitimation från Socialstyrelsen. Men dokumentet är falskt – han finns inte registrerad i Socialstyrelsens register över läkare.

På kliniken genomförs botoxbehandlingar med en produkt som inte är ett godkänt läkemedel, vilket är en patientsäkerhetsrisk enligt beslutet från Ivo. Det saknas även läkemedel för att behandla allergiska reaktioner.

Smugglade in botox från utlandet

Patienterna behandlas för migrän och tandgnissling med botoxinjektioner, något som ska utredas av en legitimerad läkare eller tandläkare. Mannen använder produkter i verksamheten som han skaffat utomlands utan tillstånd. Han dömdes 2022 till dagsböter för att ha smugglat in bland annat botox från utlandet.

Han har tidigare anmälts till Ivo av flera personer som misstänkt att han saknar giltig läkarlegitimation. Nu har alltså Ivo fattat beslut om att förbjuda verksamheten, efter att ha genomfört tre inspektioner.

Hur kan den här kliniken fortfarande vara öppen?

– Det är bedrövligt. Det visar att han är en oseriös aktör. Vi har fått information om att han fortfarande har öppet. Det vi kan göra är att åtalsanmäla, säger Göran Olsson, enhetschef på Ivo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Ivo:s enhetschef Göran Olsson se SVT:s hemliga inspelning från den förbjudna skönhetskliniken. Varför är den fortfarande öppen? Hör svaret i klippet. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Tipsa SVT Nyheter Stockholm

Har du drabbats av vårdskador efter en skönhetsbehandling? Tipsa stockholm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.