Här exploderar SL-bussen i city

Publicerad

Under söndagen exploderade en SL-buss vid Klaratunneln i centrala Stockholm. Händelsen skedde vid den barriär som ska göra att större fordon inte kör ner i tunneln. Själva explosionen fångades av en bilförare som noterade att bussen körde på en sträcka den inte skulle köra på.

Adam Norek körde bil i centrala Stockholm tillsammans med sin dotter under söndagen när han plötsligt noterade en buss som kommit på villovägar. Han hann ta fram telefonen och fångade den stora explosionen.

– När det small tappade jag telefonen. Men sedan såg jag hur föraren sprang ut ur bussen, säger han.

Hittills är orsaken till bussbranden inte färdigutredd, men polisen misstänker att gastuber på bussens tak fattat eld vid en sammanstötning.

Gasbilar exploderar av trycket

En bensinbil exploderar inte – men en gasbil kan explodera som på film. Gasfordon är försedda med en säkerhetsventil som ska lösas ut vid en temperatur på 110 grader.

– Problemet uppstår när säkerhetsventilen inte fungerar, då blir fordonen dödsfällor. Det värsta exemplet är när en gasdriven sopbil i USA exploderade – tanken flög 400 meter och landade på en skolgård, säger Tommy Carnebo är brandman, samordnare för kommunikationsolyckor vid Södertörns brandförsvar till TT och fortsätter:

– Riskområdet för ett brinnande gasfordon är 75 meter. När säkerhetsventilen löses ut, om den fungerar, slår dessutom en svetslåga ut från fordonet – sex meter lång från personbilar, och tjugo meter lång från tunga fordon. Det finns i dag inget regelverk för hur ventilen ska riktas, så det går inte att veta åt vilket håll lågan slår ut. Det är ju inte så lyckat i exempelvis centrala Stockholm, säger Carnebo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussexplosion i Stockholms city

Mer i ämnet