Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familj och vänner jobbar hårt och systematiskt för att hitta försvunne Deniz. Brodern Imren och vännen Henrik har satt upp en sambandscentral för att effektivisera sökandet. Foto: Foto Richard Ekman, SVT / Privat

Här organiserar vännerna sökinsatsen efter soldaten Deniz

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt två veckor tillbaka är elitsoldaten Deniz Arda, 31, försvunnen. De sista spåren är en chattkonversation från den 13 november där han skrev att han skulle ut på en löprunda. Sedan dess har ingen hört från honom.

– Det bästa är om vi hittar honom och hans hjärta fortfarande slår. Det sämsta är om vi hittar honom utan att hans hjärta slår, säger Deniz storebror Imren Arda.

Efter att polisens sektion för grova brott undersökt det som hittills framkommit utreds försvinnandet som människorov.

– Rättegångsbalken ger oss då rätt att att ta föremål i beslag, genomföra ytterligare utredning även hos andra personer än den försvunne samt därigenom kunna söka ytterligare spår som förhoppningsvis ska leda den nu inledda förundersökningen vidare, säger Åsa Wallentin vid polisen.

I helgen arrangeras sökinsatser längs delar av Sörmlandsleden. Läs mer om det i faktarutan här nedanför.

I storebror Imren Ardas lägenhet i Söderort har vänner och anhöriga upprättat ett slags sambandscentral, där de försöker sammanställa tips som kommit in. Följ med in och se deras arbete i videon ovan.

Helgen 28-29 november anordnas sökinsatser av Missing People längs delar av Sörmlandsleden. På lördagen är utgångsplats Tyresta By, vid Naturum, med samling klockan 07.00.

Så söker vännerna:

Mycket av arbetet senaste dagarna har handla om att begränsa ett stort geografiskt område. Ytan sträcker sig från Södertälje till Tyresta i Haninge, i ena riktningen, och från Nynäshamn upp till Deniz hem på Södermalm, i andra. En yta på ungefär 50 gånger 50 kilometer som kommit fram genom bland annat digitala spår, tips från allmänheten och möjliga resor med kollektivtrafiken.

Ett av spåren som sökinsatserna nu koncentreras kring är kartsökningar som Deniz gjort över Jordbro, Handen och Tyresta. Hypotesen bland vännerna är att Deniz försökt hitta alternativ för att korsa väg 73.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer