Hör intervjun med Kungen vid invigningen av Guldbron. Foto: SVT

Kungen: Början på en fantastisk mötesplats

Uppdaterad
Publicerad

– Det här är bara början på en ny fantastisk mötesplats i Stockholm, sa kung Carl XVI Gustaf till SVT under söndagens invigning av den nya Slussbron som i folkmun blivit ”Guldbron”.

– Slussen knyter samman de norra och södra delarna av vår huvudstad. Den förenar Mälaren med Saltsjön. Den är också en viktig länk mellan vår historia och framtid, inledde kung Carl XVI Gustaf sitt tal.

Han talade kort om Slussens fyrahundraåriga historia. Om hur först båtarna, sedan bilarna och därefter tunnelbanan ställt nya krav på Slussen, som byggts om ungefär vart hundrade år.

Guldbron

– I dag är det nya trafikutmaningar som ska mötas. Bland annat i form av allt fler cyklister får vi hoppas. Så det är inte så konstigt att just den här knutpunkten har sett så olika ut genom årens lopp. Slussen har alltid varit i tiden och förändrats med den, precis som resten av vår vackra huvudstad.

Efter att kungen hållit sitt invigningstal och bandet klippts promenerade han tillsammans med kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle över Guldbron som öppnas för trafik på måndag morgon.

– Det kommer även bli en fantastisk utkiksplats för folk som vandrar fram och tillbaka. Stockholm ska vara glada för det här, säger kungen.

Se hela SVT:s sändning av invigningen i SVT Play

Fakta: Guldbron

Den nya Slussbron beräknas vara i bruk i drygt 100 år.

300 betongfyllda pålar stabiliserar konstruktionen, de djupaste står på 70 meters djup.

Under bron kommer det att byggas låga broar för gång- och cykeltrafik.

Slussenområdet beräknas stå klart år 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbron

Mer i ämnet