Foto: Erik Cronberg/KI

Här överlämnas de 175 år gamla kvarlevorna till Australien

Publicerad

Efter att ha varit i förvar i Stockholm i drygt 175 år har kvarlevorna av sju personer lämnats över till Australien. Vid överlämningen hölls en ceremoni där bland annat den australienska ambassadören och Karolinska Institutets rektor höll ett tal.

Tidigare i veckan meddelade Karolinska Institutet att de skulle överlämna kvarlevor efter sju personer till Australien som de har förvarat. Represenanter från Karolinska Institutet, Australien Museer, värdskulturmuseet och samer medverkade under ceremonin som hölls i dag vid överlämnandet.

– Det var en väldigt fin och gripande ceremoni. Samiska representanter höll tal, läste dikter och joikade, säger Eva Åhrén, enhetchef, chef för medicinens historia och kulturarv.

Kvarlevorna har samlats in på 1800-talet från svenska turister. Anledningen till att de anordnade en ceremoni vid överlämnandet var att de ansåg att det var en viktig del som ger en förutsättning att kunna ge ett läkande.

– De här samlades in mot urfolket vilja och vi vill nu lämna över dem på ett värdigt och vackert sätt. Vi vill ge kvarlevorna en fin resa hem till landet de kommer i från, säger Eva Åhrén.

Foto: Erik Cronberg/KI

Kvarlevorna kommer att packas och fraktas med flyg tillbaka till Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.