Följ med på en tur med den självkörande 5G-bussen. Men trots att bussen benämns som självkörande kommer det finnas en förare bakom ratten. Foto: Sebastian Comar Alm/SVT

Här rullar självkörande 5G-bussen på Djurgården

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag och två veckor framåt rullar det en självkörande elbuss på Djurgården, en buss som är uppkopplad till 5G-nätet.

– Systemen som övervakar självkörande fordon kommer göra att transporterna blir så säkra de bara kan bli. Systemen är mer intelligenta än människor – och snabbare, säger Allison Kirkby, vd på Telia.

Minibussen som ska rulla på Djurgården i två veckor invigdes av Prins Daniel på torsdagen. Förutom Telia ingår bland andra Ericsson och Keolis i projektet.

– 5G är centralt för den här typen av innovationer. Det har väldigt höga hastigheter, väldigt låg fördröjning i nätet och väldigt hög tillförlitlighet. Det har även möjlighet till vad man kallar ”network slicing”, så man kan dedikera nät och kapacitet till just tjänster som självkörande fordon, säger Jenny Lindqvist, chef för Nord- och Centraleuropa på Ericsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.